Kostnadskrisen tuff för mindre bryggerier

Foto MostPhotos
Kostnadskrisen slår hårt mot hantverksbryggerier och jobb hotas där, skriver branschföreningen Oberoende bryggerier nu.

De hantverksbryggerier som vuxit fram runt om i Sverige hotas nu av skenande kostnader för råvaror, transporter och el. 
Fler än åtta av tio oberoende bryggerier uppger att kostnadsökningarna kommer att få betydande negativa effekter på verksamheten, enligt en ny undersökning, allt detta enligt deras branschorganisation Sveriges oberoende bryggerier. 

Sveriges hantverksbryggerier är inte längre hobbyverksamheter, utan en växande del av bryggerinäringen med besöksverksamhet, försäljning till lokala krogar och i allt högre grad arbetsgivare som medfört många nya arbetstillfällen runt om i landet. 

Men förutsättningarna har förändrats dramatiskt på kort tid.
– Jag förlorar pengar på varje ölflaska vi säljer. Priserna på malt, glasflaskor, el och frakt har ökat så mycket att marginalerna helt har försvunnit. Den positiva bryggeritrenden riskerar att helt stoppas om inget görs omgående, säger Kent Nilsson, bryggare på Figeholms bryggeri i Småland.

Branschföreningen Sveriges oberoende Bryggerier bedömning är att krisen är akut och kan medföra uppsägningar och nedläggningar. 
– Läget är allvarligt men det finns en rimlig lösning i EU-lagstiftningen, som redan används inom nästan alla andra EU-länder. En sänkning av alkoholskatten för små bryggerier kommer att rädda många arbetstillfällen och stötta företagare på landsbygden, säger Erik Frithios som är ordförande för organisationen.

Läs mer i nya magasinet, Butikstrender 8/2022

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil