Kostnadskrisen tuff för mindre bryggerier

Foto MostPhotos
Kostnadskrisen slår hårt mot hantverksbryggerier och jobb hotas där, skriver branschföreningen Oberoende bryggerier nu.

De hantverksbryggerier som vuxit fram runt om i Sverige hotas nu av skenande kostnader för råvaror, transporter och el. 
Fler än åtta av tio oberoende bryggerier uppger att kostnadsökningarna kommer att få betydande negativa effekter på verksamheten, enligt en ny undersökning, allt detta enligt deras branschorganisation Sveriges oberoende bryggerier. 

Sveriges hantverksbryggerier är inte längre hobbyverksamheter, utan en växande del av bryggerinäringen med besöksverksamhet, försäljning till lokala krogar och i allt högre grad arbetsgivare som medfört många nya arbetstillfällen runt om i landet. 

Men förutsättningarna har förändrats dramatiskt på kort tid.
– Jag förlorar pengar på varje ölflaska vi säljer. Priserna på malt, glasflaskor, el och frakt har ökat så mycket att marginalerna helt har försvunnit. Den positiva bryggeritrenden riskerar att helt stoppas om inget görs omgående, säger Kent Nilsson, bryggare på Figeholms bryggeri i Småland.

Branschföreningen Sveriges oberoende Bryggerier bedömning är att krisen är akut och kan medföra uppsägningar och nedläggningar. 
– Läget är allvarligt men det finns en rimlig lösning i EU-lagstiftningen, som redan används inom nästan alla andra EU-länder. En sänkning av alkoholskatten för små bryggerier kommer att rädda många arbetstillfällen och stötta företagare på landsbygden, säger Erik Frithios som är ordförande för organisationen.

Läs mer i nya magasinet, Butikstrender 8/2022

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Norska Posten testar paketrobot

Nu testar norska Posten självkörande robotar som hämtar varor och även levererar dem. Första delen i projektet är ett test i fyra veckor.

”Julhandeln blir oerhört viktig”

Det är fortsatt dyster framtidstro hos svenska handlare och Svensk handel ser nu julhandeln som ”oerhört viktig” för utvecklingen framöver.

Lidingö centrum skapar yta för fler

Det blir stora förändringar i Lidingö centrum under början av nästa år och ambitionen är att skapa större ytor totalt och ge plats åt fler.

”Det finns ingen gratis frakt”

”Det finns ingen gratis frakt”, skriver LO-förbundet Transport och uppmanar alla att välja alternativ som är bra för individ och miljö.

Vi handlar mer under Black Week

Klarna konstaterar, efter de första dagarna av Black Week, att man kan se en försäljningsökning på ungefär 4 procent jämfört med förra året.

Nyinvigning hos Coop i Norrköping

Coop öppnar nu Norrköpings första Stora Coop. Det handlar om Coop risängen som nu är nyinvigd som stormarknad, med stora ambitioner.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil