Fortsatt tufft för modehandeln

Modehandeln har det fortsatt tufft och redovisar en allvarlig nedgång under juni 2020. Foto: Svensk handel
Coronakris och annat slår fortsatt hårt mot försäljningen av kläder och skor, visar Svensk handels stilindex för juni månad 2020 med ett stort minus.

Stilindex från Svensk handel stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 19,3 procent i juni jämfört med samma månad förra året.

Skoförsäljningen minskade med 30,1 procent under månaden.
Sett till hela 2020 så här långt är nedgången för kläder minus 17,7 procent och för skor minus 34,3 procent.

– Stora delar av modehandeln befinner sig fortfarande mitt i coronakrisen. Även om kunderna sakta börjar komma tillbaka till butikerna är försäljningstappen fortsatt omfattande. Situationen är mycket allvarlig, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk handel.

– Det är fjärde månaden i rad som vi tvingas bevittna dramatiska minustal för modehandeln och många företag kämpar för sin överlevnad. Utöver att det är en tuff situation för företagen är det också ett hot mot många stadskärnor. Landets kläd- och skobutiker är viktiga för att skapa levande och attraktiva platser, säger Mats Hedenström.

– I ett läge där modehandeln behöver politikens stöd för att ta sig igenom en exceptionell kris gör regeringen precis tvärtom när de väljer att gå vidare med en straffskatt på kläder och skor. Det är tondövt och riskerar att bli nådastöten som tvingar modebutiker att stänga igen, avslutar Hedenström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil