Lantmännen får stöd för ärtproteinprojekt

Bra klimatmat om än inget för prinsessor att ligga på | Foto: Pressbild Lantmännen
Lantmännen får stöd från Klimatkivet för en storsatsning på ärtprotein men har ännu inte fattat det slutliga beslutet om den stora investeringen.

Lantmännens ansökan om stöd från Klimatklivet för en potentiell investering i storskalig produktion av ärtproteiner i Lidköping har beviljats av Naturvårdsverket. 
En större odling och förädling av baljväxter i Sverige och en ökad konsumtion av svenska växtbaserade proteiner, exempelvis ärta, innebär ökad självförsörjning och hållbar tillväxt av den svenska livsmedelssektorn – i linje med livsmedelsstrategin, skriver företaget.

– Det är mycket glädjande att Lantmännens ansökan till Klimatklivet har beviljats. Det gör det möjligt för oss att satsa på en storskalig produktion av ärtprotein, som bidrar till en hållbar och långsiktig livsmedelsförsörjning, säger Lars-Gunnar Edh som är chef för Lantmännens energidivision. 
– Tack vare vår planerade satsning kommer vi i stor skala att kunna förse svensk livsmedelsindustri med ett svenskproducerat och konkurrenskraftigt protein, tillägger Edh.

– Baserat på vår starka position är det naturligt att bredda oss ytterligare inom växtbaserade proteiner och ärtprotein utgör ett bra komplement till våra befintliga spannmålsbaserade proteinprodukter. Västsverige är ett betydande odlingsområde och vi har redan idag en hög kompetens kring produktion av växtbaserade proteiner i Lidköping, säger Lars-Gunnar Edh.
Byggandet av en storskalig produktionsanläggning för ärtprotein innebär en stor och betydande investering och har ännu inte slutligt beslutats av Lantmännens styrelse.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil