Fler väljer att bojkotta Oatly

Oatly har det tufft när de vill ta in nytt kapital. | Foto av Tomas Pich
Efter kritiken mot Oatlys val av nya delägare fortsätter kritiken, både i internationella medier och genom bojkotter av Oatlys produkter.

Det var under sommaren besked kom om att havremjölksägaren Oatly, som redan tidigare kritiseras för att ha den kinesiska diktaturen närstående företag som största ägare, skulle ta in spekulanterna i Blackstone Group som investerare.
Det handlade om miljardbelopp, konstaterade media som koncentrerade sig på att profiler som Ophrah Winfrey och Jay-Z finns med i investerargruppen.

Att den leddes av riskkapitalbolaget Blackstone Group blev dock snart uppmärksammat.
Blackstone har bland annat fått kritik för att man köper billiga fastigheter, renoverar, chockhöjer hyror och sedan säljer.

Dessutom påpekade kritiker att Blackstone group är stora investerare i den brasilianska sojaindustrin som i sin tur är förödande för regnskogen i Amazonas.
Allt som allt konstaterade kritikerna att Oatly därmed såväl i den kinesiska som i den amerikanska änden hamnat i helt fel sällskap utifrån den profil av företaget man vill visa upp.

Oatlys vd Toni Petersson menade då att det handlade om att, genom att släppa in Blackstones pengar, ”utmana och våga fatta obekväma beslut för att knuffa världen i rätt riktning”.

Men istället har kritiken mot Oatly spridit sig och under den senaste veckan synts i internationella medier som The Guardian och Financial Times sajt Sifted.
Dessutom har Oatly råkat ut för  bojkotter både i Sverige och utomlands. I ”hemmaregionen” Skåne har flera kaffebarer beslutat sluta köpa in Oatlys produkter och Oatly arrangerade ett möte med dem under förra veckan för att få dem att ändra sig, vilket inte lyckades.

Samma agerande – en bojkott av produkterna – har Oatly nu mött från kaféer i andra delar av Sverige samt i Tyskland, Storbritannien och Finland samtidigt som man enligt företagets kommunikationschef nu får 700-800 kommentarer om dagen på sociala medier.

Några tankar på att agera annorlunda eller i synen på ägarsidan, kontra China Resources och Blackstone Group, har Oatly inte.
– Det är alltid extremt tråkigt att bli av med kunder, men vi har en stark tro på att det vi gör är rätt, säger kommunikationschefen Linda Nordgren till sydsvenskan.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil