Svårt för odlarna att hitta arbetskraft

Svårt för odlarna att hitta arbetskraft
Foto: Mostphotos
Efter ett tillslag av polisen vill skånska odlare nu nyansera bilden av hur man använder arbetskraft och pekar på svårigheterna att hitta arbetare.

Efter ett tillslag av polisen vill skånska odlare nu nyansera bilden av hur man använder arbetskraft och pekar på svårigheterna att hitta arbetare.

I juni gjorde polisen en insats riktad mot odlare på skånska Bjärehalvön.
Anledningen var en misstanke om att de utnyttjade illegal arbetskraft.

I ett reportage på sydsvenskan.se vill odlarna nu nyansera bilden och peka på problemen med att hitta arbetskraft i en så speciell bransch som den man är i.

När gränspolisen gjorde sin inspektion på fyra arbetsplatser hos grönsaksodlare på Bjärehalvön gjorde man 60 kontroller av säsongsarbetare.
Enligt redovisningen blev man på tre av de fyra arbetsplatserna misstänkta för brott mot utlänningslagen och för att ha utnyttjat illegal arbetskraft, främst från Balkan och Ukraina.

– Många av mina kunder mår jättedåligt av det här! Odlarna vill göra rätt och egentligen vill de anställa själva. Men ofta använder man sig av bemanningsföretag eftersom de, på ett smidigt sätt, kan förse odlarna med arbetskraft när det behövs, säger Anna-Mia Björkholm hos Hushållningssällskapet på sydsvenskan.se.

– Alla grönsaks- och bärproducenter är certifierade mot standarden IP Arbetsvillkor. En certifiering visar att företaget uppfyller arbetsmarknadens lagar och regler. När företaget anlitar ett bemanningsföretag skriver man avtal med dem. Bemanningsföretaget förbinder sig därmed att leva upp till de lagar och regler som gäller. Det är tyvärr just här det ofta brister. Alla bemanningsföretag följer inte alltid lagen, tillägger Björkholm.

Problemet är i grunden att det är svårt – enligt odlare ”näst intill omöjligt” – att hitta inhemsk arbetskraft till de här arbetsuppgifterna.
– Det är få svenskar som vill skörda grönsaker och rensa ogräs. Det är oerhört svårt att hitta folk som fungerar. Och då anlitar man de här bemanningsföretagen, konstaterar Anna-Mia Björkholm.

– Ska vi äta svenska bär och grönsaker eller ska vi inte? Det här med lokalproducerat är hetare än någonsin och det är jättebra. Men då behöver vi folk på fälten, säger hon.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil