Rekordökning för e-handeln

Coronapandemin fortsätter att generera tillväxt för e-handeln. | Foto av Andrii Yalanskyi
Tillväxten i e-handeln var rekordhög juli. Den vanliga nedgången i samband med semestertiden uteblev och e-handeln ökade 45 procent jämfört med 2019.

Coronapandemin fortsätter att generera tillväxt för e-handeln. Under juni var tillväxttalen måttligare, men i juli var den procentuella ökningen mot föregående år på ny rekordnivå, hela 45 procent, enligt Postnords e-barometer för juli.

– Inte minst ser vi att en betydligt större del av befolkningen e-handlat under juli i år och det har så klart att göra med att långt fler spenderat semestern i Sverige. Den effekten var att vänta. Vi ser också att man har e-handlat för mer pengar per person, vilket hör samman med att dagligvarorna växt så kraftigt, summerar Postnords e-handelsanalytiker Carl-Fredrik Teder.

Den totala andelen som e-handlat (senaste 30 dagarna) var hela 77 procent – tio procentenheter högre än samma månad 2019. Liksom tidigare corona-månader är det många som har e-handlat dagligvaror på nätet under juli.
Produktkategorin växte med hela 200 procent, baserat på konsumenternas självuppskattade köp. Även kategorin sport och fritid växte kraftigt, +63 procent.

– Att sport och fritid växer kraftigt är inte heller helt oväntat, givet att de flesta spenderat semesterkassan i Sverige istället för att resa utomlands. Det har bevisligen blivit fler nya vandringskängor, tält och tennisracketar än under en normal sommar, säger Carl-Fredrik Teder.

E-barometern för juli är den fjärde rapporten som visar e-handelns utveckling månadsvis. Under coronakrisen släpps E-barometern en gång i månaden, utöver kvartalsrapporterna.
Månadsrapporten bygger på två konsumentundersökningar som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Postnord.

Fakta/Postnords e-barometer för juli 2020
E-handeln växte med 45 procent under juli, jämfört med juli 2019.
Dagligvaror växte mest (+200 procent), följt av sport och fritid (+63 procent).
77 procent av svenskarna e-handlade under juli, 80 procent av kvinnorna och 73 procent av männen.
Skönhet och hälsa (där apoteksvaror ingår) var den produktkategori som flest (38 procent) handlat från, följt av kläder och skor med 35 procent.
Färre oroar sig för landets ekonomi, jämfört med tidigare coronamånader

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil