När programmet lanserades 2015 var det en del av Lantmännens vision om Framtidens Jordbruk – ett klimatneutralt och produktivt jordbruk till 2050. Kritiker skulle kunna påpeka att 2050 låter behagligt avlägset, men redan nu har programmet gjort reella avtryck. Odling enligt Klimat & Naturs kriterier inkluderar fossilfri mineralgödsel, fossilfria transporter och drivmedel, samt åtgärder för biologisk mångfald, som blommande zoner och lärkrutor.
En av de mest avgörande milstolparna var införandet av fossilfri gödsel som kriterium under 2024. Med detta i bagaget kunde Lantmännen under 2025 konstatera att de uppnått en storskalig fossilfri livsmedelsvärdekedja. Och för den som undrar om det här bara är en intern angelägenhet kan det vara värt att notera att även externa aktörer har anslutit sig. Utöver Lantmännens egna varumärken – AXA, Kungsörnen, Korvbrödsbagarn, Hatting, Bonjour och KRAFFT – ingår nu även Polarbröd, Paulig, Spendrups, Stjärnägg och Coop i programmet.
Marknaden har talat
Lantmännen har varit tydliga med att en avgörande faktor för programmets framgång är att konsumenterna är villiga att betala extra för hållbarhet. Och med tanke på den fortsatta expansionen – från Sverige till Finland 2021 och nu vidare till Danmark 2025 – verkar det stämma. Marknaden för fossilfri mat är inte längre en nischad trend utan en etablerad realitet.
Thomas Isaksson, Managing Director för Lantmännen Cerealia, konstaterar att ”det växande nordiska intresset är ett tydligt bevis på att programmet gör skillnad”. Och om inte annat visar det att det går att göra affärer på hållbarhet – så länge kunderna ser värdet och är villiga att betala för det.
För dagligvaruhandeln innebär det här en fortsatt förflyttning mot mer differentierade sortiment, där hållbarhetscertifieringar blir lika viktiga som pris och kvalitet. Lantmännens Klimat & Natur har inte bara bevisat att en fossilfri livsmedelsvärdekedja är möjlig – utan också att det är lönsamt.