Mycorena vinner Utstickarpriset

Mycorena vinner Utstickarpriset
Ett gäng vinnare från Mycorena som tar hem årets Utstickarpriset från Polarbröd. Foto: Pressbild
När Polarbröd för nionde året delar ut Utstickarpriset går det till startupen Mycorena för en metod att tillverka svampprotein av livsmedelsrester.

När Polarbröd för nionde året delar ut Utstickarpriset går det till startupen Mycorena för en metod att tillverka svampprotein av livsmedelsrester.

Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset för att hylla modiga aktörer som gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Nu är 2020 års vinnare utsedd.
Årets pritagare är startupen Mycorena som har tagit fram en metod för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin.

Årets tema för Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. Nu står det klart att startupen Mycorena är Årets utstickare 2020.
– Vi är extremt glada över att motta Utstickarpriset. Det är ett kvitto på att det vi kämpar för har en stor betydelse för livsmedelsindustrin och att vi bidrar till en hållbar framtid, säger Ebba Fröling, operativ chef hos Mycorena.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som omvandlar substrat av lågt värde till näringsrikt protein.
Mycorenas process är baserad på företagets unika svampart som växer i slutna tankar, i vilka den producerar en biomassa rik på både protein och kostfibrer.

Processen är snabb – redan efter 24 timmar utvinns ett bomullsliknande material som kan processas till en rad olika applikationer.
Produkten har en neutral doft och smak och kan används som bas för diverse livsmedelsprodukter så som köttsubstitut eller proteinpulver.

– Mycorena visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet – värden som Polarbröd står för. De skapar på ett konkret sätt nytt värde av svinn och bidrar till ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Utstickarpriset delas vanligtvis ut vid en festlig tillställning i Stockholm. Med anledning av corona och den stora branden som drabbade Polarbröd i augusti blev det en digital prisutdelning i år. Vinnaren belönades med värdet av hundra gram guld.

Mycorena utsågs till vinnare av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Utstickarpriset/Juryns motivering
”För att värna planeten och mätta jordens växande befolkning behöver vi ställa om till en resurseffektivare matproduktion med mindre svinn. Dessutom måste vi genomföra ett skifte till mer hållbara proteiner. Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna.
Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld. 2020 års vinnare av Utstickarpriset är Mycorena”.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil