Varannan student har magproblem

Studenter har tydligen dålig mage. | Foto av Ann Lundström
I höst har rekordmånga antagits till högskoleutbildningar. I Valios ”Magrapporten” säger varannan av de studenter som svarat att de har magproblem.

Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 307 000 personer antagits till höstens högskoleutbildningar – en ökning med tio procent jämfört med höstterminen 2019.
I Valios Magrapporten 2019 uppgav mer än hälften av de studenter som svarat att de har eller har haft magproblem det senaste året.

Nu när det kommer studeras mer hemma, menar experterna att det är extra viktigt att sätta rutiner och hålla en balanserad kost för att må bra – även i magen.
– Det här speciella året påverkar oss alla på ett eller annat sätt, inte minst studenterna. Ett enkelt tips för både plånbok och mage är att göra matlådorna lite mindre, eftersom det blir lättare för magen att smälta mindre portioner, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet. 

– På eftermiddagen kan man med fördel ta en skål yoghurt för att fylla på med energi. Andra tips som är gratis, och bidrar till en god maghälsa är att dricka mycket vatten, men inte samtidigt med måltiden, och ta cykeln eller promenera till och från campus, föreslår Örebro-professorn.

Fakta/Magproblem bland de svarande
• 44 % har haft problem med magen någon gång under det senaste året
• 53 % av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan
• 47 % upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten
• Av studenterna svarade 57 % att de har eller har haft magproblem det senaste året
Fakta/De situationer som upplevs mest begränsande vid magproblem
1. På resor eller vid byte av miljö – 63 %
2. Skola och jobb – 39 %
3. Fester och middagar – 31 %

Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13–19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Svarsfrekvensen var 26 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil