Varannan student har magproblem

Studenter har tydligen dålig mage. | Foto av Ann Lundström
I höst har rekordmånga antagits till högskoleutbildningar. I Valios ”Magrapporten” säger varannan av de studenter som svarat att de har magproblem.

Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 307 000 personer antagits till höstens högskoleutbildningar – en ökning med tio procent jämfört med höstterminen 2019.
I Valios Magrapporten 2019 uppgav mer än hälften av de studenter som svarat att de har eller har haft magproblem det senaste året.

Nu när det kommer studeras mer hemma, menar experterna att det är extra viktigt att sätta rutiner och hålla en balanserad kost för att må bra – även i magen.
– Det här speciella året påverkar oss alla på ett eller annat sätt, inte minst studenterna. Ett enkelt tips för både plånbok och mage är att göra matlådorna lite mindre, eftersom det blir lättare för magen att smälta mindre portioner, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet. 

– På eftermiddagen kan man med fördel ta en skål yoghurt för att fylla på med energi. Andra tips som är gratis, och bidrar till en god maghälsa är att dricka mycket vatten, men inte samtidigt med måltiden, och ta cykeln eller promenera till och från campus, föreslår Örebro-professorn.

Fakta/Magproblem bland de svarande
• 44 % har haft problem med magen någon gång under det senaste året
• 53 % av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan
• 47 % upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten
• Av studenterna svarade 57 % att de har eller har haft magproblem det senaste året
Fakta/De situationer som upplevs mest begränsande vid magproblem
1. På resor eller vid byte av miljö – 63 %
2. Skola och jobb – 39 %
3. Fester och middagar – 31 %

Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13–19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Svarsfrekvensen var 26 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil