Varannan student har magproblem

I höst har rekordmånga antagits till högskoleutbildningar. I Valios ”Magrapporten” säger varannan av de studenter som svarat att de har magproblem.

Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 307 000 personer antagits till höstens högskoleutbildningar – en ökning med tio procent jämfört med höstterminen 2019.
I Valios Magrapporten 2019 uppgav mer än hälften av de studenter som svarat att de har eller har haft magproblem det senaste året.

Nu när det kommer studeras mer hemma, menar experterna att det är extra viktigt att sätta rutiner och hålla en balanserad kost för att må bra – även i magen.
– Det här speciella året påverkar oss alla på ett eller annat sätt, inte minst studenterna. Ett enkelt tips för både plånbok och mage är att göra matlådorna lite mindre, eftersom det blir lättare för magen att smälta mindre portioner, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet. 

– På eftermiddagen kan man med fördel ta en skål yoghurt för att fylla på med energi. Andra tips som är gratis, och bidrar till en god maghälsa är att dricka mycket vatten, men inte samtidigt med måltiden, och ta cykeln eller promenera till och från campus, föreslår Örebro-professorn.

Fakta/Magproblem bland de svarande
• 44 % har haft problem med magen någon gång under det senaste året
• 53 % av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan
• 47 % upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten
• Av studenterna svarade 57 % att de har eller har haft magproblem det senaste året
Fakta/De situationer som upplevs mest begränsande vid magproblem
1. På resor eller vid byte av miljö – 63 %
2. Skola och jobb – 39 %
3. Fester och middagar – 31 %

Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13–19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Svarsfrekvensen var 26 procent.

Studenter har tydligen dålig mage. | Foto av Ann Lundström

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

”Stark start på hösten”

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,3 procent under september 2020 jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Svensk dagligvaruhandel.

Coop vill utveckla klimatmål

Coop tar nästa steg i klimat- och hållbarhetsarbetet genom ett åtagande inom systemet Science based targets som bygger på vetenskapligt baserade mål.

Systembolaget vann mot Winefinder

Domstolen ger Systembolaget och slår fast att Winefinder driver en verksamhet som liknar detaljhandel. Nu beläggs Winefinder med vite på en miljon kr.

Krav vill se kommunalt ansvar

Kommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor, hävdar Krav och anser sig ha stöd av en ny undersökning man låtit Sifo göra.

122 sökte pengar hos Lidl

122 projekt sökte finansiering hos Lidl i ”Hållbarhetsakuten”. Nu presenteras åtta finalister och vinnarna bland dem kommer att presenteras november.

Sodastream fyller på smaker

Efter fjolårets lansering av Pepsico-smaker går Sodastream nu vidare och utvidgar sin Pepsi-portfölj på den svenska marknaden med smaken Mountain Dew.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.