”Driv inte ekologiskt som norm”

Det krävs stärkt konkurrenskraft för svenska bönder att odla ekologiskt. | Foto av Kristian Berlin
Det krävs stärkt konkurrenskraft för svenska bönder – men vi ska inte ha ekologisk produktion som norm, skriver Moderaternas företrädare idag.

Det är John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson hos Moderaterna, som i en debattartikel idag tar upp svenska bönders konkurrenskraft och sätter den i relation till ekologisk odling.
Widegren hänvisar till forskning vid SLU om vad som händer med skördarna när man odlar ekologiskt.

– Forskning som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lutar sig mot visar att skördarna minskar med 30–50 procent när man odlar ekologiskt. En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär alltså att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsmark, hävdar Widegren.

– Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen. Om enskilda jordbrukare och konsumenter väljer ekologiskt är upp till dem. Men det går inte att driva ekologiskt som norm samtidigt som vi ska producera mer mat och mätta fler munnar, är hans slutsats.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil