Livsmedelsverket förtydligar rekommendationer

Arkivbild Mostphotos
Efter att SVT Nyheter Skåne ställt frågor om riktlinjerna för lakritskonsumtion har Livsmedelsverket uppdaterat sin hemsida med ett förtydligande. Nu specificeras det att den rekommenderade mängden på 50 gram lakritsgodis grundar sig på en innehållsnivå av 0,2 procent glycyrrhizinsyra.

Denna uppdatering kommer efter kritik från Peder af Geijerstam, läkare och forskare, som påpekat brister i Livsmedelsverkets hantering av lakritsrekommendationer. Han framhåller att den varierande mängden glycyrrhizinsyra mellan olika lakritsprodukter gör de nuvarande rekommendationerna missvisande.

Af Geijerstam betonar att rålakrits, som är en renare form av lakrits, innehåller en högre koncentration av glycyrrhizinsyra jämfört med lakrits i vanligt godis, glass eller tobak. Detta skapar en utmaning för konsumenter som vill följa Livsmedelsverkets råd.

Han föreslår att Livsmedelsverket bör anpassa sina rekommendationer för att bättre återspegla den faktiska variationen av glycyrrhizinsyra i olika lakritsformer, istället för att enbart basera dem på en generell gram-mängd.

Denna uppmaning belyser behovet av klarare vägledning för konsumenter angående lakritskonsumtion för att minska risken för lakritsförgiftning. Livsmedelsverkets förtydligande är ett steg mot att uppfylla detta behov.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil