Matpriserna stabiliserar sig nu

Ulf Mazur | Foto Pressbild
Enligt färska siffror från Matpriskollen har prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln märkbart avtagit under mars månad och ligger nu i linje med Riksbankens inflationsmål. Samtidigt vänder priserna på mejeriprodukter uppåt, trots att Icas annonserade prisoffensiv ännu inte har synts i butikerna.

Matpriskollen, som noggrant övervakat prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln under flera år, rapporterar att priserna på matrelaterade produkter har ökat med endast 0,1 procent under mars månad. Detta innebär en markant inbromsning jämfört med den tidigare takten av prisökningar. Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, betonar vikten av denna utveckling för svenska konsumenter efter flera månader av ökande priser.

Frukt och grönt har i synnerhet haft en prisnedgång, vilket delvis tillskrivs det gynnsamma vädret runt Medelhavet, vilket resulterat i bättre skördar och därmed lägre priser på produkter som tomater, gurkor och apelsiner. Å andra sidan har priserna på mejeriprodukter ökat markant, med en särskild fokus på ost- och mejeriprodukter. Ulf Mazur förklarar att ökningarna i dessa kategorier är en följd av höjda avräkningspriser till Arlas mjölkbönder, vilket nu börjar synas för konsumenterna i form av högre priser i butikerna.

Det är emellertid märkbart att Icas utlovade prisoffensiv ännu inte har fått genomslag i butikerna. Trots att Ica Sverige planerade att sänka priserna med 1 miljard kronor från mars månad, har priserna inte sjunkit i linje med förväntningarna. Istället ökar priserna något, särskilt på frukt och grönt samt kroppsvård. Enligt Mazur är det främst fråga om varje enskild butiks prisstrategi som avgör prisutvecklingen, och än så länge har priserna inte sänkts i den utlovade omfattningen.

Matpriskollens undersökning, utförd av Syno, visar att 45 procent av de tillfrågade har hört talas om Icas planerade prissänkningar, men endast en mindre del har upplevt dessa i butik. Willys sticker dock ut med en sänkning av priserna med 0,8 procent under mars månad. Dessa siffror bekräftar även att Willys och Lidl ofta uppfattas ha lägst priser av svenska konsumenter.

Icas prisoffensiv, som skulle omfatta sänkningar på vardagsvaror, har ännu inte fått den önskade effekten på marknaden. Det återstår att se huruvida priserna kommer att anpassas enligt Icas aviserade strategi i kommande månader, och hur detta kommer att påverka konkurrenssituationen inom dagligvaruhandeln.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil