Värmländskt skrädmjöl blir kvalitetsstämplad

Värmländskt skrädmjöl blir kvalitetsstämplad
Foto: Malena Bathurst / Jordbruksverket
Värmländskt skrädmjöl får ny kvalitetsstämpel SGB, skyddad geografisk beteckning, av EU-kommissionen, vilket välkomnas av Jordbruksverket.

Värmländskt skrädmjöl får ny kvalitetsstämpel SGB, skyddad geografisk beteckning, av EU-kommissionen, vilket välkomnas av Jordbruksverket.

2014 gjordes en ansökan in till EU-kommissionen för att förse 17 svenska produkter med en skyddad geografisk beteckning (SGB).
Nu har värmländskt skrädmjöl fått denna kvalitetsstämpel som anses vara en viktig markering för en genuin produkt.

– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt, säger Jordbruksverkets Camilla Bender Larson i ett pressmeddelande.
– Svenska producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda, tillägger hon.

Fakta/Tidigare godkända produkter

Kalix löjrom
Upplandskubb
Bruna brönor från Öland
Sveciaost
Hånnlamb (kött från gutefår)
Skånsk spettkaka
Svensk vodka
Svensk punsch
Svensk akvavit
Källa: Jordbruksverket

Fakta/Värmländskt skrädmjöl
Värmländskt skrädmjöl odlas och framställs i landskapet Värmland. Skrädmjölet har en stark tradition i Värmland och är en viktig del av landskapets kulturhistoria. Värmländskt skrädmjöl är mjöl från rostade havrekärnor. För att det ska få heta värmländskt skrädmjöl ska havren odlas, torkas, skalas och rostas i just Värmland.
Källa: smakasverige.se

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil