Värmländskt skrädmjöl blir kvalitetsstämplad

Värmländskt skrädmjöl blir kvalitetsstämplad
Foto: Malena Bathurst / Jordbruksverket
Värmländskt skrädmjöl får ny kvalitetsstämpel SGB, skyddad geografisk beteckning, av EU-kommissionen, vilket välkomnas av Jordbruksverket.

Värmländskt skrädmjöl får ny kvalitetsstämpel SGB, skyddad geografisk beteckning, av EU-kommissionen, vilket välkomnas av Jordbruksverket.

2014 gjordes en ansökan in till EU-kommissionen för att förse 17 svenska produkter med en skyddad geografisk beteckning (SGB).
Nu har värmländskt skrädmjöl fått denna kvalitetsstämpel som anses vara en viktig markering för en genuin produkt.

– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt, säger Jordbruksverkets Camilla Bender Larson i ett pressmeddelande.
– Svenska producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda, tillägger hon.

Fakta/Tidigare godkända produkter

Kalix löjrom
Upplandskubb
Bruna brönor från Öland
Sveciaost
Hånnlamb (kött från gutefår)
Skånsk spettkaka
Svensk vodka
Svensk punsch
Svensk akvavit
Källa: Jordbruksverket

Fakta/Värmländskt skrädmjöl
Värmländskt skrädmjöl odlas och framställs i landskapet Värmland. Skrädmjölet har en stark tradition i Värmland och är en viktig del av landskapets kulturhistoria. Värmländskt skrädmjöl är mjöl från rostade havrekärnor. För att det ska få heta värmländskt skrädmjöl ska havren odlas, torkas, skalas och rostas i just Värmland.
Källa: smakasverige.se

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil