Skär ner på arbetstid – personalen protesterar

Skär ner på arbetstid – personalen protesterar
Foto:Leif Ingvarson/ Mostphotos
Kappahl skär ned på arbetstiden genom hyvling som en åtgärd när besöken i de fysiska butikerna minskar. Minst 90 butiker berörs, enligt Handels.

Kappahl skär ned på arbetstiden genom hyvling som en åtgärd när besöken i de fysiska butikerna minskar. Minst 90 butiker berörs, enligt Handels.

Det är fackliga Handelsnytt som skriver om hur Kappahl omorganiserar över hela landet och om hur man väljer att hyvla arbetstid för minst 60 anställda.
Hälften av kedjans cirka 180 butiker berörs av förändringen och värst drabbade hittills ska butikerna i Örebro och Kalmar vara.

När man väljer att hyvla arbetstid kan man skära ned på timmarna utan att ta hänsyn till de turordningsregler som finns i lagen om anställningsskydd.
Sedan i höstas har man förhandlat med fackförbundet Handels om nedskärningarna.

Rent praktiskt sker hyvling ofta genom att aktuell personal får ett så kallat omplaceringserbjudande som då gäller en tjänst med lägre tjänstgöringsgrad.
Tackar men nej blir man då istället uppsagd, ett förfarande som Handels av naturliga skäl varit mycket kritiskt emot.

För den anställde kan det betyda att priset för att kunna ha jobbet kvar blir en inkomst som är flera tusenlappar lägre per månad.
För de som redan innan hyvlingen har en deltid kan, i värsta fall, omplaceringen med färre arbetstimmar göra att man inte klarar arbetsvillkoret i A-kassan, påpekar Handelsnytt.

Fakta/Detta är hyvling
Hyvling innebär att timmarna för de anställda på en arbetsplats skärs ned utan hänsyn till lagen om anställningsskydd (Las).
Genom hyvling av arbetstid kan arbetsgivaren alltså kringgå turordningsregler och uppsägningstid.
I kollektivavtalet för detaljhandeln finns sedan april 2017 ett visst skydd vid hyvling.
En anställd kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan. I stället får de drabbade en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt Las.
Det innebär mellan en och sex månader, beroende på hur länge man varit anställd. Under omställningstiden behåller man sin vanliga lön och sina timmar. (Källa: Handelsnytt)

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil