”Mångfalden behöver de små jordbruken”

”Mångfalden behöver de små jordbruken”
Foto: Mostphotos

Sverige behöver fler och inte färre bönder. Nu vill uppropet ”Stor nog” se en radikal förändring där även de små jordbrukens betydelse lyfts fram. 

Uppropet ”Stor nog” vill alltså se en förändring av den politik vi hr idag vilken man anser leder till allt större och större gårdar, livsmedelsföretag och butikskedjor.

Det är en utveckling som är förödande för både biologisk och gastronomisk mångfald, menar de 1 000 personer vilka ställt sig bakom uppropet.

Bland dem finns forskare, konsumenter, bönder, ornitologer, naturvårdare, riksdagsledamöter, kockar, journalister och andra.

Uppropet lämnas över till landsbygdsminister Jennie Nilsson den 18 november 2020.

– Under mycket lång tid har Sverige fört en politik som har gått ut på att lantbruken ständigt ska bli större och färre, men det är de många små gårdarna som tillsammans skapar ett mosaiklandskap där den biologiska mångfalden bor, säger Tobias Nilsson, naturvårdsstrateg och en av initiativtagarna till uppropet.

– Det är också bland de små livsmedelsproducenterna som vi hittar det som verkligen gör svensk gastronomi spännande – mikrobryggerier, gårdsmejerier, hantverkscharkuterister och stenugnsbagare, påpekar Nilsson.

Några av de förslag man framför är dessa:

  • Främja etableringen av mindre gårdar och livsmedelsproducenter.
  • Sätt ett mål för självförsörjningsgrad för olika baslivsmedel, inte bara nationellt utan också regionalt.
  • Öka ersättningen för att restaurera och upprätthålla igenväxta betesmarker, eftersom betande djur och gräsmarker är en nyckelfaktor för den biologiska mångfalden.
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att främja småskaliga livsmedelsföretag och anpassa regelverk och avgifter efter dessa. Låt också Livsmedelsverket få ett uppdrag att främja svensk matkultur.
  • Stimulera etablering av små och mellanstora mejerier, slakterier, kvarnar och andra livsmedelsföretag i Sverige. Idag saknas det alternativ på många platser i landet.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Löneavtal klart hos Coop till 2023

Löneavtal klart hos Coop till 2023

Det blir löneökningar på totalt 1 354 kr för avtalsperioden och mest till de som tjänar minst när nu Handels förhandlat färdigt för Coops anställda.

Scan och Foodora i julsamarbete

Scan och Foodora i julsamarbete

Foodora och Scan inleder ett samarbete i Stockholm vid jul där man erbjuder stockholmarna en matkasse med leverans under samma dag och inom en timme.

Mycorena vinner Utstickarpriset

Mycorena vinner Utstickarpriset

När Polarbröd för nionde året delar ut Utstickarpriset går det till startupen Mycorena för en metod att tillverka svampprotein av livsmedelsrester.

Fransk kedja vill sälja nyttigt här

Fransk kedja vill sälja nyttigt här

Franska kedjan Monoprix söker sig utomlands och vill bland annat etablera sig i Sverige och sälja bland annat hälsosamma och hållbara livsmedel.

Var tredje planerar färre julklappar

Var tredje planerar färre julklappar

32 procent av dem som svarat i en ny undersökning tänker köpa färre julklappar än tidigare – och fler kvinnor kan tänka sig ge bort begagnat.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.