”Mångfalden behöver de små jordbruken”

”Mångfalden behöver de små jordbruken”
Foto: Mostphotos
Sverige behöver fler och inte färre bönder. Nu vill uppropet ”Stor nog” se en radikal förändring där även de små jordbrukens betydelse lyfts fram.

Sverige behöver fler och inte färre bönder. Nu vill uppropet ”Stor nog” se en radikal förändring där även de små jordbrukens betydelse lyfts fram. 

Uppropet ”Stor nog” vill alltså se en förändring av den politik vi hr idag vilken man anser leder till allt större och större gårdar, livsmedelsföretag och butikskedjor.

Det är en utveckling som är förödande för både biologisk och gastronomisk mångfald, menar de 1 000 personer vilka ställt sig bakom uppropet.

Bland dem finns forskare, konsumenter, bönder, ornitologer, naturvårdare, riksdagsledamöter, kockar, journalister och andra.

Uppropet lämnas över till landsbygdsminister Jennie Nilsson den 18 november 2020.

– Under mycket lång tid har Sverige fört en politik som har gått ut på att lantbruken ständigt ska bli större och färre, men det är de många små gårdarna som tillsammans skapar ett mosaiklandskap där den biologiska mångfalden bor, säger Tobias Nilsson, naturvårdsstrateg och en av initiativtagarna till uppropet.

– Det är också bland de små livsmedelsproducenterna som vi hittar det som verkligen gör svensk gastronomi spännande – mikrobryggerier, gårdsmejerier, hantverkscharkuterister och stenugnsbagare, påpekar Nilsson.

Några av de förslag man framför är dessa:

  • Främja etableringen av mindre gårdar och livsmedelsproducenter.
  • Sätt ett mål för självförsörjningsgrad för olika baslivsmedel, inte bara nationellt utan också regionalt.
  • Öka ersättningen för att restaurera och upprätthålla igenväxta betesmarker, eftersom betande djur och gräsmarker är en nyckelfaktor för den biologiska mångfalden.
  • Ge Livsmedelsverket i uppdrag att främja småskaliga livsmedelsföretag och anpassa regelverk och avgifter efter dessa. Låt också Livsmedelsverket få ett uppdrag att främja svensk matkultur.
  • Stimulera etablering av små och mellanstora mejerier, slakterier, kvarnar och andra livsmedelsföretag i Sverige. Idag saknas det alternativ på många platser i landet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil