”Mer e-mat minskar transporter”

”Mer e-mat minskar transporter”

E-handeln med dagligvaror kan minska transporterna, enligt en ny studie från statliga VTI som konstaterar att det dock kräver effektiv logistik.

E-handeln betyder nya möjligheter för konsumenter till ökad tillgänglighet och service men är samtidigt en logistikutmaning för dagligvaruhandeln, konstaterar forskningsinstitutet VTI som en utgångspunkt.

Men mer e-mathandeln kan göra att de totala transporterna minskar, anser man.

– Med effektiv logistik och minskad bilanvändning kan transporterna för hushållens livsmedelsförsörjning minska tack vare e-handeln. Samtidigt är konkurrensen hård, vilket driver på servicen.

VTI har i en studie, finansierad av Energimyndigheten, tittat på möjligheter att minska energianvändningen vid transporter i samband med e-handel, både utifrån dagligvaruhandelns distributionssystem och konsumenternas perspektiv.

Den största potentialen för energieffektivisering finns i den sista delen av transporten till kund, kallat sista milen.

– Kanske är de lösningar som vi som kunder har tillgång till idag lite ”för” bra och bekväma. För att e-handeln ska bli långsiktigt hållbar kan vi behöva acceptera att vi till exempel måste ha lite längre framförhållning och planera våra inköp mer, säger Jenny Karlsson, forskningsledare på VTI.

– Det är ett komplext system. Vilka lösningar som fungerar bäst beror på sammanhanget. I vår studie pekar vi på olika nyckelfaktorer som är viktiga för att hitta de lösningar som är mest energieffektiva, påpekar Jenny Karlsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil