Ökat utbud av MSC-märkt fisk

Ett nytt svenskt MSC-certifierat fiske gör att vi nu kan erbjudas nya arter som både är närfångade och MSC-märkta. Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat.

Nu har utbudet fått tillskott av lubb, kummel, långa, gråsej och sjötunga och även de lite mer kända fiskarna rödspätta och kolja ingår i detta fiske, och utgör den största andelen av fångsten. Andra MSC-märkta svenskfångade fiskar som går att få tag på idag är gös och sill.
När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor, fångade av det svenska fisket på Västkusten.

– För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Öppenheten för nya arter har blivit större de senaste åren, visar en rapport. Svenskar som övervägde vilken fisk eller sjömat de skulle äta till middag 2012 tänkte på i genomsnitt fyra olika arter.
Fem år senare har repertoaren breddats till nära sju arter. För att inspirera till att pröva de fem nya fiskarna har MSC tagit fram en smakguide.

– Med den nya smakguiden vill vi inspirera konsumenter att våga prova även lite mer okända MSC-märkta fiskar och hoppas guiden kan uppmuntra alla att testa några av de nycertifierade svenskfångade arterna, säger Linnéa Engström.

En aktör som gärna lyfter nya arter är Axfood, som i höstas lanserade två nya MSC-märkta arter för att erbjuda sina kunder en större mångfald.

– Att äta en större variation av arter kan bidra till en mer hållbar konsumtion med mindre risker. Bland annat skulle inte lax och torsk utsättas för ett så högt fisketryck som i dag, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil