Ökat utbud av MSC-märkt fisk

Ett nytt svenskt MSC-certifierat fiske gör att vi nu kan erbjudas nya arter som både är närfångade och MSC-märkta. Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat.

Nu har utbudet fått tillskott av lubb, kummel, långa, gråsej och sjötunga och även de lite mer kända fiskarna rödspätta och kolja ingår i detta fiske, och utgör den största andelen av fångsten. Andra MSC-märkta svenskfångade fiskar som går att få tag på idag är gös och sill.
När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor, fångade av det svenska fisket på Västkusten.

– För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Öppenheten för nya arter har blivit större de senaste åren, visar en rapport. Svenskar som övervägde vilken fisk eller sjömat de skulle äta till middag 2012 tänkte på i genomsnitt fyra olika arter.
Fem år senare har repertoaren breddats till nära sju arter. För att inspirera till att pröva de fem nya fiskarna har MSC tagit fram en smakguide.

– Med den nya smakguiden vill vi inspirera konsumenter att våga prova även lite mer okända MSC-märkta fiskar och hoppas guiden kan uppmuntra alla att testa några av de nycertifierade svenskfångade arterna, säger Linnéa Engström.

En aktör som gärna lyfter nya arter är Axfood, som i höstas lanserade två nya MSC-märkta arter för att erbjuda sina kunder en större mångfald.

– Att äta en större variation av arter kan bidra till en mer hållbar konsumtion med mindre risker. Bland annat skulle inte lax och torsk utsättas för ett så högt fisketryck som i dag, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil