Mer men sämre sorterat

Fler batterier som fattar eld i återvinningen. | Foto från Pixabay
Plaståtervinningen har ökat när vi är hemma i högre grad under covid-19. Baksidan är att det blivit fler batterier som fattar eld i återvinningen.

Förändrat levnadssätt och konsumtionsmönster under Covid-19 har gjort att plastanvändningen och sorteringen av plastförpackningar har ökat, skriver Svensk plaståtervinning idag.
– Vi har märkt en stor stegring på kort tid, men i takt med ökad återvinning ökar även antalet bränder i anläggningen. Det är en följd av de batterier som finns kvar i många plastprodukter som felaktigt källsorterats, konstaterar företaget.

Skillnaden mellan februari och april, när vi hade samhällsspridning av Covid-19, är cirka 40 procent och på årsbasis motsvarar det en ökning med drygt 15 procent.
– Vi såg en tydlig effekt redan i mars när svenskarna började vara hemma mer, och en del också bunkrade varor. Uppgången gjorde att vi fick ansöka om att utöka transporterna till och från vår anläggning i Motala, säger Karin Petersson, operativ chef för Svensk plaståtervinning.
– Från mars till och med mitten på juni hade vi tagit emot cirka 23 400 ton plastförpackningar.

Av allt som kommer till anläggningen i Motala beräknas 30–35 procent vara andra saker än plastförpackningar. Av dessa är det många som har batterier, till exempel plastleksaker och eltandborstar. Den stora mängden batterier som felaktigt källsorteras är ett stort problem då de kan fatta eld, vilket både förstör maskinerna och leder till att räddningstjänsten får rycka ut.

– Batterier som är kvar i plastprodukter är ett stort problem för oss i och med att de antänder och börjar brinna. Framförallt är det batterier som är kvar i leksaker, men vi får även in ett stort antal cykelbatterier, berättar Karin Petersson.
– Det är kanske inte självklart för alla hur de ska sorteras i och med att de innehåller plast, så då hamnar de hos oss. 

Svensk plaståtervinning har Europas effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar och kapaciteten på 120 000 ton per år är fullt tillräcklig för att kunna ta emot alla svenska hushållsförpackningar och sortera ut de vanligaste fraktionerna, så att de kan bli till nya plastprodukter.
Även om återvinningen ökar i Sverige är det idag bara 15–20 procent av alla plastförpackningar som används som kommer till Motala-anläggningen och blir till nya produkter.

Resten går till förbränning vilket är mycket sämre för klimatet. Att återvinna ger hela 30–40 procents lägre koldioxidutsläpp än förbränning.
– Allt fler har fått upp ögonen för plastens kretslopp och återvinning vilket är positivt. Nu till sommaren hoppas jag att svenskarna fortsätter att sortera och återvinna, även om man är på resande fot, säger Karin Petersson. 

Svensk plaståtervinning har Europas effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar. | Foto Pressbild

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil