Mer men sämre sorterat

Fler batterier som fattar eld i återvinningen. | Foto från Pixabay
Plaståtervinningen har ökat när vi är hemma i högre grad under covid-19. Baksidan är att det blivit fler batterier som fattar eld i återvinningen.

Förändrat levnadssätt och konsumtionsmönster under Covid-19 har gjort att plastanvändningen och sorteringen av plastförpackningar har ökat, skriver Svensk plaståtervinning idag.
– Vi har märkt en stor stegring på kort tid, men i takt med ökad återvinning ökar även antalet bränder i anläggningen. Det är en följd av de batterier som finns kvar i många plastprodukter som felaktigt källsorterats, konstaterar företaget.

Skillnaden mellan februari och april, när vi hade samhällsspridning av Covid-19, är cirka 40 procent och på årsbasis motsvarar det en ökning med drygt 15 procent.
– Vi såg en tydlig effekt redan i mars när svenskarna började vara hemma mer, och en del också bunkrade varor. Uppgången gjorde att vi fick ansöka om att utöka transporterna till och från vår anläggning i Motala, säger Karin Petersson, operativ chef för Svensk plaståtervinning.
– Från mars till och med mitten på juni hade vi tagit emot cirka 23 400 ton plastförpackningar.

Av allt som kommer till anläggningen i Motala beräknas 30–35 procent vara andra saker än plastförpackningar. Av dessa är det många som har batterier, till exempel plastleksaker och eltandborstar. Den stora mängden batterier som felaktigt källsorteras är ett stort problem då de kan fatta eld, vilket både förstör maskinerna och leder till att räddningstjänsten får rycka ut.

– Batterier som är kvar i plastprodukter är ett stort problem för oss i och med att de antänder och börjar brinna. Framförallt är det batterier som är kvar i leksaker, men vi får även in ett stort antal cykelbatterier, berättar Karin Petersson.
– Det är kanske inte självklart för alla hur de ska sorteras i och med att de innehåller plast, så då hamnar de hos oss. 

Svensk plaståtervinning har Europas effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar och kapaciteten på 120 000 ton per år är fullt tillräcklig för att kunna ta emot alla svenska hushållsförpackningar och sortera ut de vanligaste fraktionerna, så att de kan bli till nya plastprodukter.
Även om återvinningen ökar i Sverige är det idag bara 15–20 procent av alla plastförpackningar som används som kommer till Motala-anläggningen och blir till nya produkter.

Resten går till förbränning vilket är mycket sämre för klimatet. Att återvinna ger hela 30–40 procents lägre koldioxidutsläpp än förbränning.
– Allt fler har fått upp ögonen för plastens kretslopp och återvinning vilket är positivt. Nu till sommaren hoppas jag att svenskarna fortsätter att sortera och återvinna, även om man är på resande fot, säger Karin Petersson. 

Svensk plaståtervinning har Europas effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar. | Foto Pressbild

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil