Mindre av rött kött och mer av grönsaker, fullkorn och nötter. Det är några av de i hög grad väntade punkterna i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR).
När de nu uppdaterats är det första gången som rekommendationerna inte bara tar hänsyn till hälsa utan även till miljö och klimat.
– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
När det gäller rött kött är den nya rekommendationen maximalt 350 gram per vecka mot tidigare 500 gram. Mängden rött kött bör vara så låg som möjligt och när man minskar bör minskningen inte ersättas av fågel utan av växtbaserad kost, slår NNR fast.
NNR-arbetet har finansierats av Nordiska ministerrådet och letts från Norge där det svenska Livsmedelsverket ingått i den ansvariga projektgruppen. Näringsrekommendationerna uppdateras med jämna mellanrum, hittills ungefär en gång per decennium, utifrån aktuell forskning och analyser.
Sedan formulerar Livsmedelsverket nationella kostråd som bland annat starkt påverkar maten inom den gemensamma sektorn, det vill säga bland annat sjukhus, äldreboenden och skolor.
Den svenska regeringen har nu begärt att Livsmedelsverket analyserar hur kostråden kan bidra till att stärka svensk försörjningsförmåga i händelse av en kris av något slag.
Den analysen ska redovisas 30 april 2024.