Mindre kött i nya rekommendationer

Foto MostPhotos
De nya nordiska näringsrekommendationerna, som har en viktig roll bland annat i den gemensamma sektorn, rekommenderar mindre mängder kött framöver.

Mindre av rött kött och mer av grönsaker, fullkorn och nötter. Det är några av de i hög grad väntade punkterna i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR).

När de nu uppdaterats är det första gången som rekommendationerna inte bara tar hänsyn till hälsa utan även till miljö och klimat.

– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

När det gäller rött kött är den nya rekommendationen maximalt 350 gram per vecka mot tidigare 500 gram. Mängden rött kött bör vara så låg som möjligt och när man minskar bör minskningen inte ersättas av fågel utan av växtbaserad kost, slår NNR fast.

NNR-arbetet har finansierats av Nordiska ministerrådet och letts från Norge där det svenska Livsmedelsverket ingått i den ansvariga projektgruppen. Näringsrekommendationerna uppdateras med jämna mellanrum, hittills ungefär en gång per decennium, utifrån aktuell forskning och analyser.

Sedan formulerar Livsmedelsverket nationella kostråd som bland annat starkt påverkar maten inom den gemensamma sektorn, det vill säga bland annat sjukhus, äldreboenden och skolor.

Den svenska regeringen har nu begärt att Livsmedelsverket analyserar hur kostråden kan bidra till att stärka svensk försörjningsförmåga i händelse av en kris av något slag.

Den analysen ska redovisas 30 april 2024.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil