Mindre kött i nya rekommendationer

Foto MostPhotos
De nya nordiska näringsrekommendationerna, som har en viktig roll bland annat i den gemensamma sektorn, rekommenderar mindre mängder kött framöver.

Mindre av rött kött och mer av grönsaker, fullkorn och nötter. Det är några av de i hög grad väntade punkterna i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR).

När de nu uppdaterats är det första gången som rekommendationerna inte bara tar hänsyn till hälsa utan även till miljö och klimat.

– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

När det gäller rött kött är den nya rekommendationen maximalt 350 gram per vecka mot tidigare 500 gram. Mängden rött kött bör vara så låg som möjligt och när man minskar bör minskningen inte ersättas av fågel utan av växtbaserad kost, slår NNR fast.

NNR-arbetet har finansierats av Nordiska ministerrådet och letts från Norge där det svenska Livsmedelsverket ingått i den ansvariga projektgruppen. Näringsrekommendationerna uppdateras med jämna mellanrum, hittills ungefär en gång per decennium, utifrån aktuell forskning och analyser.

Sedan formulerar Livsmedelsverket nationella kostråd som bland annat starkt påverkar maten inom den gemensamma sektorn, det vill säga bland annat sjukhus, äldreboenden och skolor.

Den svenska regeringen har nu begärt att Livsmedelsverket analyserar hur kostråden kan bidra till att stärka svensk försörjningsförmåga i händelse av en kris av något slag.

Den analysen ska redovisas 30 april 2024.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

avid von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil