De sålde mindre i december

2019 blev ett tufft år för modehandeln. Det visar inte minst stilindex från Svensk handel stil. Detta index visar nämligen att försäljningen av kläder sjönk även under december 2019.

Stilindex från Svensk handel stil visar den totala försäljningen av kläder och skor i såväl fysiska butiker som i deras e-handel.
Det är ingen rolig läsning för branschen.

Mätt på jämförbara enheter och i löpande priser sjönk nämligen försäljningen av kläder i fysiska butiker och i deras e-handel med 3,3 procent under december 2019 och med 1,8 procent för hela fjolåret.

När det gäller skor är situationen ännu värre för branschen.
Där redovisar man en minskning med 9,7 procent för december och med minus 4,2 procent ackumulerat för hela 2019.

– Decemberhandeln blev en besvikelse för modehandeln. Försäljningen fram till jul var svag och mellandagshandeln gick ännu sämre, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk handel stil.
–  Om man bara ser till den fysiska handeln visar den en nedgång på runt 5 till 6 procent för klädhandeln och runt 12 till 13 procent för skor.

– Mellandagsrean har minskat i betydelse och Black friday har befäst sin roll som en viktig kampanjperiod. Det är huvudanledningen till decembers svaga utveckling, menar Sandström.
– Vinterns frånvaro har också spelat en väsentlig roll för det dåliga utfallet, framför allt för skohandeln som är mer väderberoende än klädhandeln. Sporthandeln torde ha haft en mycket besvärlig decemberförsäljning av samma anledning.

– Det här är en utveckling som fastighetsägarna till slut måste ta till sig. Man bör även ha det som bakgrundsfakta i löneförhandlingarna som snart börjar, anser Mikael Sandström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil