Mio och Jysk varnas för fusk

Foto Mostphotos
Flera företag, inklusive möbeljättarna Jysk och Mio, riskerar att drabbas av vite på upp till två miljoner kronor om de inte förbättrar sin prissättningspraxis. Konsumentverket har i en uppföljning av sin granskning från höstens rea konstaterat allvarliga brister hos företagen.

Konsumentverket har upptäckt att sex företag, däribland Jysk och Mio, har påstått att deras varor varit prissänkta utan att korrekt redovisa det lägsta priset som varan sålts för under de senaste 30 dagarna. Detta vilseleder konsumenterna och skapar en falsk bild av att de gör ett klipp, trots att varan aldrig kostat så mycket som det påstås.

– ”Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står”, säger Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen.

Föreläggande med risk för vite
Konsumentverket har utfärdat förelägganden mot företagen, som kan överklagas. Om företagen väljer att överklaga kommer ärendet att hamna hos patent- och marknadsdomstolen. Om inte, måste de vidta åtgärder för att justera sin prissättningspraxis för att undvika att drabbas av vitet.

Konsumentverket betonar vikten av korrekt prisredovisning för att säkerställa en rättvis och transparent marknad. Det är avgörande att konsumenterna får korrekt information om varornas priser för att kunna fatta välgrundade köpbeslut.

Företagen som nu står inför dessa förelägganden har en möjlighet att rätta till sina metoder och visa att de tar konsumenternas rättigheter på allvar. Detta kommer inte bara att gynna kunderna, utan också bidra till en mer förtroendefull och rättvis marknad.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil