Vill ha ny kontantutredning

Kontantupproret får stöd. Under onsdagen samlades representanter för riksbanker, politiker, handlare och intresseorganisationer och förklarade sitt stöd för kontanterna.

Under onsdagen genomfördes ett seminarium kring kontanternas framtid, i regi av Kontantupproret som leds av förre rikspolischefen Björn Eriksson.
Han kunde konstatera att man hade en rejäl uppbackning i riksdagens andrakammarsal med representanter för riksbanken vid sidan av riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Onsdagens diskussion gällde, förstås, behovet av kontanter även i framtiden.
Förra veckoslutets datahaveri gav en särskild dimension och aktualitet åt frågeställningarna.

Under slutet av 2019 tog Kontantupproret en viktig delseger när riksdagen antog en ny lag som slår fast att banker med en inlåning över 70 miljarder kr ska erbjuda kontantservice i hela landet.
Nu är, menar man, nästa stora utmaning att se till att kontanterna även går att använda i handeln framgent.

– Det var oerhört glädjande att höra politikernas syn på kontantfrågan i riksdagen idag. Samtliga uttryckte att utredningen om kontanter som legalt betalmedel snarast ska tillsättas. Det innebär att om inte handeln tar sitt ansvar så kommer lagstiftningen att göra det, sade Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Vid seminariet diskuterades även hur kontantlösheten påverkar samhället i stort när det kommer till säkerhet, integritet, beredskap och utanförskap.
Den politiska enigheten var stor om att kontanter behövs.

– Mina vänner ifrån andra länder undrar: ”Men hur har ni tänkt nu?”, sade Lotta Finstorp (M) och uttryckte även att kontanter är en valfrihetsfråga.

 

– Det är viktigt att handeln nu är lyhörd. I den lag som riksdagen beslutade om innan jul finns en öppning för ytterligare åtgärder, sade Ingela Nylund Watz (S).

 

– Avvecklingen av kontanter har pågått under många år och ansvariga har inte förstått vilka konsekvenserna blir när sedlar och mynt inte kan användas. Nu är det dags att politiken agerar och ser till att kontanterna finns kvar, sade Per Åsling, riksdagsledamot (C).

Riksdagens finansutskott begärde förra året att regeringen ska tillsätta en utredning om betydelsen av kontanter som legalt betalmedel. Ansvarigt statsråd är Per Bolund (MP).

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil