Annons

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vill ha ny kontantutredning

Kontantupproret får stöd. Under onsdagen samlades representanter för riksbanker, politiker, handlare och intresseorganisationer och förklarade sitt stöd för kontanterna.

Under onsdagen genomfördes ett seminarium kring kontanternas framtid, i regi av Kontantupproret som leds av förre rikspolischefen Björn Eriksson.
Han kunde konstatera att man hade en rejäl uppbackning i riksdagens andrakammarsal med representanter för riksbanken vid sidan av riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Onsdagens diskussion gällde, förstås, behovet av kontanter även i framtiden.
Förra veckoslutets datahaveri gav en särskild dimension och aktualitet åt frågeställningarna.

Under slutet av 2019 tog Kontantupproret en viktig delseger när riksdagen antog en ny lag som slår fast att banker med en inlåning över 70 miljarder kr ska erbjuda kontantservice i hela landet.
Nu är, menar man, nästa stora utmaning att se till att kontanterna även går att använda i handeln framgent.

– Det var oerhört glädjande att höra politikernas syn på kontantfrågan i riksdagen idag. Samtliga uttryckte att utredningen om kontanter som legalt betalmedel snarast ska tillsättas. Det innebär att om inte handeln tar sitt ansvar så kommer lagstiftningen att göra det, sade Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Vid seminariet diskuterades även hur kontantlösheten påverkar samhället i stort när det kommer till säkerhet, integritet, beredskap och utanförskap.
Den politiska enigheten var stor om att kontanter behövs.

– Mina vänner ifrån andra länder undrar: “Men hur har ni tänkt nu?”, sade Lotta Finstorp (M) och uttryckte även att kontanter är en valfrihetsfråga.

 

– Det är viktigt att handeln nu är lyhörd. I den lag som riksdagen beslutade om innan jul finns en öppning för ytterligare åtgärder, sade Ingela Nylund Watz (S).

 

– Avvecklingen av kontanter har pågått under många år och ansvariga har inte förstått vilka konsekvenserna blir när sedlar och mynt inte kan användas. Nu är det dags att politiken agerar och ser till att kontanterna finns kvar, sade Per Åsling, riksdagsledamot (C).

Riksdagens finansutskott begärde förra året att regeringen ska tillsätta en utredning om betydelsen av kontanter som legalt betalmedel. Ansvarigt statsråd är Per Bolund (MP).

Annons

powered by Typeform

Annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

”Allt beror på läget”

Reitan driver Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige och konstaterar att koncernens butiker drabbas olika hårt i Corona-tider där läget är helt avgörande.

Coop agerar i Karlskoga

Coop Värmland stänger nu en butik i Karlskoga och låter personal därifrån stötta Coop Forum för att den ska kunna hållas öppen även i nuvarande läge.

Tusentals går med i Handels

Den tuffa situationen i Corona-virusets spår får fler att söka sig till facket. Handels kan räkna in drygt 3 300 nya medlemmar hittills under mars.

Marknadsför gratis

Mecenat, som förhandlar fram studentrabatter, vill bidra i ett tufft läge genom att låta lokala företag marknadsföra sina varor och tjänster gratis.

”H&M tappar 45 procent”

Carnegie skriver i en analys att man räknar med att H&M:s försäljning under mars-maj kommer att minska cirka 45 procent med kvardröjande effekter.

Officiell kaffeleverantör

Löfbergs skapar finska arenaframgångar och blir officiell kaffeleverantör till den nya multiarenan UROS Live i
Tammerfors.

Anmäl dig till

powered by Typeform

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch