När hälsosamt matsvinn mättar magar

Foto Pressbild
Alla ska ha råd att äta hälsosamt! 2023 inledde Greenfood ett samarbete med Skåne Stadsmission och donerade över 100 ton frukt och grönsaker till deras sociala butiker. Projektet är en dubbel vinst för koncernen, som har ambitiösa mål för att minska matsvinnet de kommande åren.

Varje år slängs det 1,3 miljarder ton mat världen över, vilket utgör en tredjedel av all producerad mat. Matsvinn är en av livsmedelsindustrins stora utmaningar. Greenfood, en av Europas största aktörer inom hälsosam mat, tog redan 2021 ett drastiskt beslut att minska sitt svinn med 45 % senast 2030. Och man är på god väg. År 2023 hade koncernen en matsvinnsandel på 3,6 procent, en minskning med 6 procent jämfört med 2019.
Greenfoods mål är att förebygga matsvinn i alla led, men när det inte är möjligt ser de till att överbliven mat kommer till nytta. Första steget är att förädla råvarorna, som exempelvis äppelskrutt som blir till juice, blomkålsstjälkar som blir ris och hackade tomatrester som används i Picadelibarernas pico de gallo. När förädling inte är möjligt, donerar de maten istället.
– ”Om vi inte kan förebygga allt svinn, så är vårt mål att maten ändå ska komma människor till gagn. Vi är stolta över vårt samarbete med Skåne Stadsmission,” säger Anna Klenell, Head of Sustainability på Greenfood Fresh Produce.
År 2023 skänkte Greenfood över 100 ton frukt och grönsaker till Skåne Stadsmissions sociala butiker. Det handlade om produkter med skönhetsfläckar, som var för mogna för dagligvaruhandeln eller som blivit över men fortfarande var fullt ätbara. Insatsen är värdefull både för människan och miljön, och 2024 räknar Greenfood med att donera lika mycket. De arbetar efter devisen att alla ska ha rätt till frukt och grönt. Man har bland annat infört ett friskmatsbidrag, debatterat för att Sverige ska ta emot EU
fruktstöd och argumenterat för slopad moms på frukt och grönt under flera års tid, bland annat under Almedalsveckan.

Utökar samarbetet nationellt
Samarbetet med Skåne Stadsmission är en del av detta arbete, där människor som lever i utsatthet ges möjlighet att äta hälsosamt. Samarbetet har visat sig så värdefullt att Greenfood nu växlar upp det till en nationell satsning och utökar insatsen till fler orter där det är möjligt. Stadsmissionens matcentraler finns idag på tio svenska orter.
Fem procent av Sveriges befolkning lever under existensminimum, och många av dem är barnfamiljer. Att äta sig mätt är inte en självklarhet för alla. Genom Stadsmissionens butikskoncept Matmissionen kan medlemmarna handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. För att bli medlem behöver man ha en snittinkomst under 13 274 kr/månad. I Skåne finns över 6 000 medlemmar.
– ”Människor som lever i utsatthet och som drabbas av matfattigdom ska få äta sig mätta – det är vad vi kämpar för. Tack vare donationerna från Greenfood till våra butiker kan vi ändra den negativa trenden. Alla ska ha råd med goda, nyttiga grönsaker och frukt!” säger Edith Salminen, Matpartneransvarig på Skåne Stadsmission.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil