Positiv prognos för transaktionsmarknaden

Henrik Arfvidsson, VD för Coeli Private Equity AB | Foto Pressbild
Efter två år med minskad aktivitet på Private Equity-marknaden på grund av makroekonomiska utmaningar förväntas en ökning av transaktionsaktiviteten under 2024. Det förutsätter att det makroekonomiska läget stabiliseras enligt centralbankernas prognoser och att sjunkande räntor skapar bättre förutsättningar för Private Equity-investeringar.

Henrik Arfvidsson, VD för Coeli Private Equity AB, förutspår en ökad transaktionsaktivitet under 2024 och betonar att perioden efter sämre marknadsförhållanden historiskt sett har varit en gynnsam tid för investeringar inom Private Equity.

Under 2023 minskade antalet buyout-transaktioner på den svenska marknaden, främst på grund av den makroekonomiska oron. Kostnaden för lån ökade, vilket påverkade Private Equity-transaktionernas lönsamhet negativt. Nu finns det ett uppdämt behov av transaktioner för att frigöra kapital, enligt Arfvidsson.

Trots den minskade aktiviteten har det inte saknats spännande händelser på marknaden. EQT stängde sin största Private Equity-fond någonsin under februari, och den norska oljefonden visar intresse för att investera i Private Equity.

För att 2024 ska bli ett aktivt år på transaktionsmarknaden krävs en stabilisering av det makroekonomiska läget enligt förväntningarna, med förväntade räntesänkningar från centralbankerna under mitten av året. Arfvidsson tror att historiskt sett kan det vara en god tid att investera i Private Equity efter perioder av nedgång.

Sammanfattningsvis indikerar flera faktorer en ökad aktivitet på Private Equity-marknaden under 2024, trots de utmaningar det makroekonomiska landskapet innebär. Med förväntningar om en stabilisering av ekonomin och potentiella åtgärder från centralbankerna kan det vara en gynnsam tid för investeringar inom Private Equity.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil