Danska burhöns kan vara borta om två år

Danska burhöns kan vara borta om två år
Foto: Mostphotos
Danmark påbörjar utfasningen av burhöns. Regeringen vill inleda avvecklingen i ett förslag där ägg från burhöns är förbjudna senast i slutet av 2022.

Danmark påbörjar utfasningen av burhöns. Regeringen vill inleda avvecklingen i ett förslag där ägg från burhöns är förbjudna senast i slutet av 2022.

Ägg från burhöns har blivit allt mindre populära i Danmark de senaste åren och från en andel på 61 procent 2010 är andelen nu cirka 10 procent.
Nu vill landets nye jordbruks- och matminister, Rasmus Prehn, avveckla burhållning av värphöns helt.

– Regeringen har en stark ambition att höja djurens välbefinnande på de danska gårdarna i allmänhet, och jag stödjer att produktionen av burägg bör förbjudas. Men det är viktigt att vi engagerar verksamheten och ger den tid och hjälp att anpassa sig, säger Rasmus Prehn i ett uttalande.
– Därför prioriterar jag dialog och gemensamma lösningar, och det är med detta fokus jag nu går vidare med arbetet mot en avveckling, tillägger han.

Den danska regeringen fick i oktober ett förslag enligt vilket burägg ska vara förbjudna senast i slutet av 2022 men har inte tagit ställning än.
De ekonomiska och juridiska frågor som behöver hanteras kan vara så många att förbudet skjuts något framåt i tid, är regeringens besked.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil