Mer matsvinn med storpack

När vi köper storpack slänger vi mer mat medan mindre förpackningar och portionsförpackat kan vara mer klimatsmart, hävdar forskare vid Karlstads universitet. | Foto: Mostphotos
Ta bort förpackningarna? Fel. Satsa på portionsförpackningar? Kanske det. Allt enligt en ny studie om storpack och matsvinn vid Karlstads universitet.

Storleken på våra matförpackningar är avgörande för hur mycket mat hushållen slänger, enligt en ny studie som konstaterar att portionsförpackat faktiskt kan vara mer klimatsmart.
När vi köper storpack slänger vi mer mat medan mindre förpackningar och portionsförpackat kan vara mer klimatsmart, hävdar forskare vid Karlstads universitet.

Det är forskare vid Centrum för tjänsteforskning i Karlstad som kommit fram till att förpackningens utformning och storlek har stor betydelse för mängden matsvinn.
Forskarna menar att rätt förpackning, rätt storlek på förpackningen och även portionsförpackat kan vara bättre för klimatet när vi väger samman alla aspekter.

Överlag är det så att ju större förpackning en vara säljs i desto högre andel av varan slängs.
– Utformningen var särskilt viktigt för mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet, säger Helén Williams, en av forskarna vid CTF, i en kommentar.
– För mejerivaror orsakade förpackningens utformning nästan 70 procent av det uppkomna svinnet, och för kött- och fiskprodukter 50 procent, förtydligar Williams.

En aspekt bland många i detta – när det gäller det matsvinn som uppstår – och som forskarna uppmärksammat är att produkter som vid köptillfället har lång hållbarhet förvandlas till en produkt med kort hållbarhet så snart förpackningen öppnas.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Pengar att spara på mindre svinn

I ekonomiskt svårare tider är minskat matsvinn inte bara positiv för miljön utan även för den egna plånboken, påpekar Danone och Too good to go.

Lämnar råd inför stora matsvinnsdagen

Tyska Hellofresh ansluter sig till dem som uppmärksammar internationella matsvinnsdagen denna torsdag och lämnar sina råd för minskat matsvinn.

Stor majoritet vill ha skolmjölken kvar

Franskägda Skånemejerier har gjort en undersökning bland skånska föräldrar, vilken visar att en stor majoritet av dem vill ha skolmjölken kvar.

Genererar pengar även till Skåne

Köpenhamns flygplats genererar 14,4 miljarder kr i samhällsekonomisk vinst för Region Skåne och skapar jobb och ekonomisk tillväxt, enligt ny rapport.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil