Priset på vete sjunker Nytt avtal ger export

Foto MostPhotos
Priset på vete är tillbaka på samma nivå som innan Ryssland gick till attack mot Ukraina och med förra veckans avtal kan exporten från Ukraina återupptas.

När Ryssland invaderade Ukraina steg spannmålspriserna snabbt och mycket. När det gäller vete fanns en tydlig oro för att storexportören Ukraina inte skulle kunna exportera.

Men den senaste månaden har vi sett att priserna har sjunkit i spåren av stigande räntor och höga priser vilket har lett till att konsumtionen stagnerat.

– Det som fått priserna att falla är framför allt efterfrågesidan, där vi sett rapporter om lägre förväntad konsumtion. Det är framför allt foder till djuruppfödning som minskat, för folk har inte råd att äta kött, säger Torbjörn Iwarson, oberoende råvaruanalytiker, till svd.se.


Vetepriserna började fallen i mitten av juni och är idag på samma nivå som före kriget.
Nu har ett avtal slutits mellan Ryssland och Ukraina för att få ryssarna att hindra blockaden vid Svarta havet och låta Ukraina exportera sitt vete.

Avtalet undertecknades i fredags och ett första konkret resultat lär vara att de 20 miljoner ton spannmål som sitter fast i hamnstaden Ukraina nu lämnar hamnen för världsmarknaden.
Hur priserna kommer att utvecklas efter avtalet är oklart, menar Torbjörn Iwarson.

– Vetepriset kommer nog att gå ner initialt, men inget säger att priset fortsätter att gå ner nästa vecka, säger han till svd.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Nu når Coop snart inte lika långt norrut

Det är Coops nordligaste butik – men inte länge till. Ett kommunalt nej till en utbyggnad gör att man istället väljer att lägga ned butiken i Katterjåkk.

Skörden väntas öka Rekordskörd av raps

Årets spannmålsskörd väntas bli elva procent högre än förra året och när det gäller skörden av oljeväxter blir årets skörd 2000-talets största.

H&M:s nya jättelager Satsar stort i Polen

75 000 kvadratmeter och två våningar handlar det om när H&M nu byggt ut sitt befintliga distributionscenter i polska Stryków för att möta efterfrågan.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil