Priset på vete sjunker Nytt avtal ger export

Foto MostPhotos
Priset på vete är tillbaka på samma nivå som innan Ryssland gick till attack mot Ukraina och med förra veckans avtal kan exporten från Ukraina återupptas.

När Ryssland invaderade Ukraina steg spannmålspriserna snabbt och mycket. När det gäller vete fanns en tydlig oro för att storexportören Ukraina inte skulle kunna exportera.

Men den senaste månaden har vi sett att priserna har sjunkit i spåren av stigande räntor och höga priser vilket har lett till att konsumtionen stagnerat.

– Det som fått priserna att falla är framför allt efterfrågesidan, där vi sett rapporter om lägre förväntad konsumtion. Det är framför allt foder till djuruppfödning som minskat, för folk har inte råd att äta kött, säger Torbjörn Iwarson, oberoende råvaruanalytiker, till svd.se.


Vetepriserna började fallen i mitten av juni och är idag på samma nivå som före kriget.
Nu har ett avtal slutits mellan Ryssland och Ukraina för att få ryssarna att hindra blockaden vid Svarta havet och låta Ukraina exportera sitt vete.

Avtalet undertecknades i fredags och ett första konkret resultat lär vara att de 20 miljoner ton spannmål som sitter fast i hamnstaden Ukraina nu lämnar hamnen för världsmarknaden.
Hur priserna kommer att utvecklas efter avtalet är oklart, menar Torbjörn Iwarson.

– Vetepriset kommer nog att gå ner initialt, men inget säger att priset fortsätter att gå ner nästa vecka, säger han till svd.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

ICA satsar på svenska tomater

ICA Sverige tar ett stort kliv framåt i sin satsning på svenskodlade grönsaker genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka tillgången av svenska tomater året om.

Effektiv rengöringsduk för grovköket

Tork presenterar sin senaste innovation för restaurangbranschen: Tork 2 i 1 Skrubb- och Rengöringsduk. Denna mångsidiga produkt erbjuder restaurangpersonal en effektiv lösning för att hantera envisa fläckar utan att kompromissa med ytor.

En smakfull hyllning till K-Pop

Årets första Coca-Cola Creations är här och tar dig med på en resa in i K-Popens magiska värld. Med den nya smaken Coca-Cola Creations K-Wave Zero Sugar får K-Pop-fans en smakupplevelse som hyllar deras hängivenhet till musikgenren.

Satsar på en ny snacksfabrik i Spanien

Paulig satsar på att stärka sin position inom Tex Mex- och snacksindustrin i Europa genom att investera 42 miljoner euro i en ny snacksfabrik i Spanien.

Lanserar hemmafix för svenska hem

Medan ekonomin kämpar visar en ny undersökning att endast var fjärde svensk ofta reparerar sina saker istället för att köpa nytt. För att hjälpa svenska konsumenter att laga och förlänga livet på sina ägodelar, har Amazon.se lanserat Hemmafix.

Öppnar igen efter omfattande modernisering

Efter en intensiv renoveringsprocess är det äntligen dags för Hemköp Birger Jarlsgatan att slå upp portarna till en ny och uppfräschad butik med flera spännande förändringar.

Kamp för ett starkare immunförsvar

En färsk undersökning, genomförd av Apotek Hjärtat, avslöjar att mer än fyra av fem svenskar aktivt arbetar för att stärka sitt immunförsvar.

E-handeln fokuserar på lönsamhet

E-barometerns årsrapport 2023 avslöjar en minskning av e-handelns omsättning till 133 miljarder kronor, en nedgång med två procent jämfört med föregående år.

Konkurrensgranskning av apoteksköp

Apotekstjänst avsåg att förvärva fullständig kontroll över konkurrenten Svensk dos, men Konkurrensverket lägger planerna på is för att utvärdera eventuella konsekvenser för konkurrensen.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil