Priset på vete sjunker Nytt avtal ger export

Foto MostPhotos
Priset på vete är tillbaka på samma nivå som innan Ryssland gick till attack mot Ukraina och med förra veckans avtal kan exporten från Ukraina återupptas.

När Ryssland invaderade Ukraina steg spannmålspriserna snabbt och mycket. När det gäller vete fanns en tydlig oro för att storexportören Ukraina inte skulle kunna exportera.

Men den senaste månaden har vi sett att priserna har sjunkit i spåren av stigande räntor och höga priser vilket har lett till att konsumtionen stagnerat.

– Det som fått priserna att falla är framför allt efterfrågesidan, där vi sett rapporter om lägre förväntad konsumtion. Det är framför allt foder till djuruppfödning som minskat, för folk har inte råd att äta kött, säger Torbjörn Iwarson, oberoende råvaruanalytiker, till svd.se.


Vetepriserna började fallen i mitten av juni och är idag på samma nivå som före kriget.
Nu har ett avtal slutits mellan Ryssland och Ukraina för att få ryssarna att hindra blockaden vid Svarta havet och låta Ukraina exportera sitt vete.

Avtalet undertecknades i fredags och ett första konkret resultat lär vara att de 20 miljoner ton spannmål som sitter fast i hamnstaden Ukraina nu lämnar hamnen för världsmarknaden.
Hur priserna kommer att utvecklas efter avtalet är oklart, menar Torbjörn Iwarson.

– Vetepriset kommer nog att gå ner initialt, men inget säger att priset fortsätter att gå ner nästa vecka, säger han till svd.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil