Odla själv coronaalternativ?

Vill man inte trängas i butiken kanske det är ett alternativ att odla själv? | Foto: Bengt Alm
I år bjuder kommunala bostadsbolaget Stockholmshem hyresgästerna på gratis odlingskurser. När corona satte käppar i hjulet började man livestreama.

Coronakrisen ställer till mycket men föder också mycken kreativitet. Som att om man inte gillar trängas i butikerna så kan man ju planera på sikt och odla själv istället.
Nu bjuder Stockholmshem sina hyresgäster på gratis odlingskurser – och när det inte går att samlas i en kurslokal så livestreamaskurserna så att alla som vill kan lära sig odla hemifrån.

För att odla både gemenskap och trygghet har Stockholmshem sedan tre år tillbaka kvartersodlingar i Hässelby och Rinkeby. De sköts av hyresgästerna tillsammans med stadsodlingscoacher från Boodla.
För att inspirera ännu fler att odla testar det kommunala bostadsbolaget nu ett nytt grepp, nämligen att bjuda alla hyresgäster på odlingskurser. Trots coronatider.

– Eftersom vi inte kunde samla hyresgästerna i grupp nappade vi på en gång när Boodla föreslog livestreamade kurser. Under sex kurstillfällen kan hyresgästerna lära sig om förodling, att odla ätbart, insekter, jord och mycket mer, berättar bolagets kommunikationschef Åsa Stenmark.
– Sedan är det bara omsätta det man lärt sig på sin balkong eller på gården tillsammans med grannarna. Vem vet, det kanske är världens första livestreamade odlingskurser?

Odlingscoacherna från Boodla finns också på plats vid odlingarna i Hässelby och Rinkeby en gång i veckan, så de som vill kan träffa dem där – på behörigt avstånd.

– Själva odlandet är viktig men bara en liten del av allt det positiva som kommer ur en odlingsgemenskap, menar Martin Toller som är områdeschef i Rinkeby och Hässelby.
– Vi skapar mötesplatser som är viktiga för trivsel och trygghet och vi ser att förstörelse minskar betydligt när engagerade ungdomar och barn finns med. Det är ett sätt att öka den sociala hållbarheten i ett område och få den att hålla över tid, påpekar han.

Att jobba tillsammans med sina grannar odlar både gemenskap och trygghet. Stockholmshem uppmuntrar därför sina hyresgäster att odla, bland annat genom odlingsföreningar och kvartersodling samt att ordna odlingskragar till de hyresgäster som är intresserade.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil