Regeringen ”borde ha lärt av gamla misstag”

Regeringen ”borde ha lärt av gamla misstag”
Svensk handels Mats Hedenström är återigen kritisk mot regeringen på stödfronten. Foto: Pressbild Svensk handel
Regeringen låser återigen in hyresstödet, påpekar Svensk handel som menar att regeringen ”borde ha lärt sig av gamla misstag” under pandemin.

Regeringen låser återigen in hyresstödet, påpekar Svensk handel som menar att regeringen ”borde ha lärt sig av gamla misstag” under pandemin.

Regeringen kommer med besked om att hyresstödet förlängs till att omfatta perioden januari-mars 2021, skriver Svensk handel i ett pressmeddelande.
Trots att många handlare är i stort behov sänkta hyreskostnader för att klara pandemin ställer sig Svensk handel kritisk till att ett stöd som inte fungerat nu åter sätts i system, menar intresseorganisationen.

– Krisen fortsätter och vi är inne i pandemins trettonde månad. Vi behöver stöd som snabbt når ut till hårt drabbade handlare, påpekar Svensk handels näringspolitiske chef Mats Hedenström.
– Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat, tillägger han.

Förlängningen av hyresstödet aviserades redan i januari men fortfarande finns ingen möjlighet att ansöka om stödet, anför Svensk handel  som menar att stödet skulle kunna betalas ut parallellt, eller till och med före, om regeringen på allvar hade ambitionen att stötta utsatta företag.

– Det är olyckligt att regeringen återigen låser in hyresstödet genom att kräva att landets fastighetsägare tar ansvar. Fastighetsägare ska inte agera domare i frågan om pressade handelsföretag ska få ta del av offentliga stöd eller ej. Regeringen borde ha lärt sig av gamla misstag, säger Mats Hedenström.

– Fastighetsägarna har alla skäl i världen att stötta sunda handelsföretag så att de överlever pandemin. Ett samarbete där vi gemensamt hittar lösningar för att klara oss igenom krisen är ett ömsesidigt intresse, ingen vill se tomma butikslokaler, avslutar Mats Hedenström.

Regeringen har även föreslagit en ytterligare förlängning av hyresstödet för perioden april-juni 2021.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil