Har du kunder som knotar över att julmaten blev dyrare i år? Då är det bara att konstatera att om kunden inte alltid har rätt så har hen rätt här.
Dagarna innan julafton kom SEB:s årliga julindex över prisutvecklingen för en rad julrelaterade produkter.
Där kunde man i år konstaterar att såväl julskinka som kaviar och julöl blev dyrare detta år.
SEB:s julindex konstaterar att de produkterna man mäter blivit 1,6 procent dyrare i år jämfört med i fjol.
Griskött och charkuteriprodukter tillhör de varor som priserna ökat mest på.
Griskött har blivit 5,3 procent dyrare på ett år och charkprodukter 3,1 procent dyrare.
Dessutom har kaviar, potatis i lösvikt och hårt bröd blivit dyrare.
Men det finns även saker att muntra upp plånboken med.
Clementiner, satsumas och andra småcitrus har blivit 28 procent billigare, Krav-märkt potatis 7,1 procent billigare och dessutom har gravad lax, hårdost, ägg och sillkonserver blivit något billigare.

Greenfood och Agtira ökar produktionen
Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.