Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Nu hotas årets äppelskörd

En köldknäpp i årets tidiga blomning var det värsta som kunde hända svenska äppelodlare. Dessvärre var det vad som inträffade denna vecka i Skåne.
En skadad äppelblomma. Köldknäppen i veckan skapar allvarliga problem för årets äppelskörd. | Foto: Kiviks musteri.

I veckan slog äppelodlarnas värsta mardröm in. Det kom en köldknäpp mitt i årets tidiga blomning när äppelträden är som mest sårbara. Nu fruktar odlarna i Skåne att årets skörd slår fel, skriver Kiviks musteri i en pressrelease. 

Den tidiga vårvärmen gav tidig äppelblomning, men i veckan kom frostnätterna som alla äppelodlare varit oroliga för. På vissa håll i Skåne var nattemperaturen -2,5 grader, vilket är förödande för äppelblommorna som inte tål under 0 grader. Detta har gjort att många blommor skadats eller dött.

På Kiviks musteri, en av Sveriges största äppelodlare, menar man att det är för tidigt att bedöma omfattningen och hur äppelskörden kan påverkas men att skada skett kan man konstatera.
– Man kan tydligt se att många av äppelblommorna frusit och fått bruna kronblad. Det kan både få minskat antal äpplen till följd men också ge fler defekta frukter, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef hos Kiviks musteri.

Hos musteriet bränner man nu halmbalar för att värma odlingarna och minska risken att skörden fryser bort. Det är ett gammalt knep som användes förr i tiden och som fortfarande fungerar.
– Vi behövde verkligen inte detta nu mitt i den rådande Coronakrisen, säger Jan.

Hur går det nu för pollineringen?
– Vi hade några varma dagar med bra pollinering, så vi håller tummarna. Som äppelodlare är våren en orolig period, men man har också med åren lärt sig att hålla modet uppe. Vi kommer aldrig att kunna påverka naturen.
– Svenska äpplen är fantastiska och det är viktigt att ta tillvara på den tillgången. Även om äpplena har kosmetiska fel så är de fortfarande goda på insidan. Skönhetsfel syns inte i must och cider, där är det bara smaken som räknas.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

Annons

Slappna av i en minut.

Läs mer här.

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.