Nu hotas årets äppelskörd

En skadad äppelblomma. Köldknäppen i veckan skapar allvarliga problem för årets äppelskörd. | Foto: Kiviks musteri.
En köldknäpp i årets tidiga blomning var det värsta som kunde hända svenska äppelodlare. Dessvärre var det vad som inträffade denna vecka i Skåne.

I veckan slog äppelodlarnas värsta mardröm in. Det kom en köldknäpp mitt i årets tidiga blomning när äppelträden är som mest sårbara. Nu fruktar odlarna i Skåne att årets skörd slår fel, skriver Kiviks musteri i en pressrelease. 

Den tidiga vårvärmen gav tidig äppelblomning, men i veckan kom frostnätterna som alla äppelodlare varit oroliga för. På vissa håll i Skåne var nattemperaturen -2,5 grader, vilket är förödande för äppelblommorna som inte tål under 0 grader. Detta har gjort att många blommor skadats eller dött.

På Kiviks musteri, en av Sveriges största äppelodlare, menar man att det är för tidigt att bedöma omfattningen och hur äppelskörden kan påverkas men att skada skett kan man konstatera.
– Man kan tydligt se att många av äppelblommorna frusit och fått bruna kronblad. Det kan både få minskat antal äpplen till följd men också ge fler defekta frukter, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef hos Kiviks musteri.

Hos musteriet bränner man nu halmbalar för att värma odlingarna och minska risken att skörden fryser bort. Det är ett gammalt knep som användes förr i tiden och som fortfarande fungerar.
– Vi behövde verkligen inte detta nu mitt i den rådande Coronakrisen, säger Jan.

Hur går det nu för pollineringen?
– Vi hade några varma dagar med bra pollinering, så vi håller tummarna. Som äppelodlare är våren en orolig period, men man har också med åren lärt sig att hålla modet uppe. Vi kommer aldrig att kunna påverka naturen.
– Svenska äpplen är fantastiska och det är viktigt att ta tillvara på den tillgången. Även om äpplena har kosmetiska fel så är de fortfarande goda på insidan. Skönhetsfel syns inte i must och cider, där är det bara smaken som räknas.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil