Samarbete för att nå ambitiösa klimatmål

Norrländsk mjölkgård | Foto Johan Nydal-min
Norrmejerier har inlett ett samarbete med teknologiföretaget Agronod för att ytterligare minska sitt klimatavtryck och noggrant mäta och följa upp sitt hållbarhetsarbete. Genom användning av Agronods klimatberäkningsverktyg kommer Norrmejerier att kunna visa upp deras framsteg på gårdsnivå och fortsätta arbeta mot sina klimatmål.

Norrmejerier har antagit vetenskapsbaserade klimatmål (Science Based Targets) i linje med Parisavtalet. Dessa mål inkluderar en minskning av klimatutsläppen från den egna verksamheten—inklusive mejerier, intransporter och tjänsteresor—med 42% och en 25% minskning i leverantörskedjan, som omfattar gårdar, övriga råvaror, förpackningar och uttransporter, fram till 2031.

”Det är avgörande för oss att inte bara nå dessa mål, utan också att visa hur varje steg i vår produktion bidrar till en hållbar framtid,” säger Stina Printz, chef för Hållbarhet, kvalitet & gård på Norrmejerier.

”Med hjälp av Agronods klimatberäkningsverktyg Agrosfär kan vi både bevisföra det lantbrukarna gör idag på gård men även jobba vidare mot de mål vi satt för att tillsammans med övriga verksamheten sänka Norrmejeriers gemensamma klimatavtryck.”

Stina Printz, Hålllbarhetschef, Norrmejerier | Foto Pressbild

Agronods klimatberäkningsverktyg, Agrosfär

Agrosfär är ett verktyg som möjliggör detaljerade och automatiserade klimatberäkningar för svenskt lantbruk. Det används idag av ledande aktörer inom livsmedelsförädling och banksektorn. Verktyget hämtar data från gårdens uppkopplade system och minskar manuell administration. Beräkningar kan göras för hela gården samt för olika produktionsgrenar såsom växtodling, mjölkproduktion och nötköttsproduktion. Arbetet med att inkludera grisproduktion pågår. Modellen har utvecklats av experter och forskare inom livsmedel, lantbruk och klimatberäkningar, och är verifierad av tredje part.

Fördelar med Agrosfär

  • Automatiserade klimatberäkningar: Agrosfär möjliggör detaljerade och automatiserade klimatberäkningar, vilket minskar behovet av manuell administration.
  • Omfattande datainsamling: Verktyget samlar in data från gårdens uppkopplade system, vilket ger en exakt bild av klimatpåverkan.
  • Flexibla beräkningar: Beräkningar kan göras för hela gården eller för specifika produktionsgrenar.
  • Utveckling och verifiering: Modellen har utvecklats av ledande experter och är verifierad av tredje part.
  • EIP-stöd: Utvecklingen av Agrosfär har fått stöd från Europeiska innovationspartnerskapet (EIP).

Positiv feedback från lantbrukare

Hulda Wirsén, en av Norrmejeriers mjölkleverantörer på Stora Mu AB i Överkalix, är positiv till mätverktyget:
”Äntligen har vi en plattform som för samman data från olika platser och därmed bidrar till ett enkelt sätt att följa upp klimatresultat baserat på faktiska verksamheterna på gårdsnivå. Det blir lätt att göra beräkningar som är relevanta och bygger på aktuellt underlag.”

Hulda Wirsen | Foto VIveka Österman

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil