Satsar miljard på fiskodling

Mato invest investerar i ädelfisk på Svensk mark. | Foto av Andreas Altenburger
Investeringsbolaget Mato invest ska satsa upp mot en miljard kr på en ny landbaserad fiskodling i Bjuv med en årsproduktion på 10 000 ton ädelfisk.

Det norska investeringsbolaget Mato invest, ägt av Tore Lyng, vill bygga en ny, landbaserad fiskodling i Bjuv.
Tanken är att den ska producera 10 000 ton ädelfisk men smakar det så kostar det – investeringen beräknas landa någonstans mellan 500 miljoner kr och en miljard kr.

Planerna har skapats under den senaste treårsperioden och man har registrerat ett svenskt bolag – Nordic salmon – som ska sköta verksamheten. Det är av kostnadsskäl som man vill bygga fabriken i Sverige istället för i Norge.

– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU. Dessutom är löneläget väsentligt mycket högre i Norge där lönerna har drivits upp av utvecklingen för landets oljeindustri och laxindustri, säger Tore Lyng till hd.se.

50-80 jobb räknar man med att odlingen ska ge och man letar nu efter delägare som kan vara med i finansieringen av satsningen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Åtta av tio vill ha fysiska julkort

I en undersökning som Postnord presenterar säger åtta av tio svarande lämpligt nog att de helst vill ha julkort och julhälsningar i postlådan.

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil