Satsar miljard på fiskodling

Mato invest investerar i ädelfisk på Svensk mark. | Foto av Andreas Altenburger
Investeringsbolaget Mato invest ska satsa upp mot en miljard kr på en ny landbaserad fiskodling i Bjuv med en årsproduktion på 10 000 ton ädelfisk.

Det norska investeringsbolaget Mato invest, ägt av Tore Lyng, vill bygga en ny, landbaserad fiskodling i Bjuv.
Tanken är att den ska producera 10 000 ton ädelfisk men smakar det så kostar det – investeringen beräknas landa någonstans mellan 500 miljoner kr och en miljard kr.

Planerna har skapats under den senaste treårsperioden och man har registrerat ett svenskt bolag – Nordic salmon – som ska sköta verksamheten. Det är av kostnadsskäl som man vill bygga fabriken i Sverige istället för i Norge.

– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU. Dessutom är löneläget väsentligt mycket högre i Norge där lönerna har drivits upp av utvecklingen för landets oljeindustri och laxindustri, säger Tore Lyng till hd.se.

50-80 jobb räknar man med att odlingen ska ge och man letar nu efter delägare som kan vara med i finansieringen av satsningen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil