Satsar miljard på fiskodling

Investeringsbolaget Mato invest ska satsa upp mot en miljard kr på en ny landbaserad fiskodling i Bjuv med en årsproduktion på 10 000 ton ädelfisk.

Det norska investeringsbolaget Mato invest, ägt av Tore Lyng, vill bygga en ny, landbaserad fiskodling i Bjuv.
Tanken är att den ska producera 10 000 ton ädelfisk men smakar det så kostar det – investeringen beräknas landa någonstans mellan 500 miljoner kr och en miljard kr.

Planerna har skapats under den senaste treårsperioden och man har registrerat ett svenskt bolag – Nordic salmon – som ska sköta verksamheten. Det är av kostnadsskäl som man vill bygga fabriken i Sverige istället för i Norge.

– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU. Dessutom är löneläget väsentligt mycket högre i Norge där lönerna har drivits upp av utvecklingen för landets oljeindustri och laxindustri, säger Tore Lyng till hd.se.

50-80 jobb räknar man med att odlingen ska ge och man letar nu efter delägare som kan vara med i finansieringen av satsningen.

Mato invest investerar i ädelfisk på Svensk mark. | Foto av Andreas Altenburger

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

”Stark start på hösten”

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,3 procent under september 2020 jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Svensk dagligvaruhandel.

Coop vill utveckla klimatmål

Coop tar nästa steg i klimat- och hållbarhetsarbetet genom ett åtagande inom systemet Science based targets som bygger på vetenskapligt baserade mål.

Systembolaget vann mot Winefinder

Domstolen ger Systembolaget och slår fast att Winefinder driver en verksamhet som liknar detaljhandel. Nu beläggs Winefinder med vite på en miljon kr.

Krav vill se kommunalt ansvar

Kommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor, hävdar Krav och anser sig ha stöd av en ny undersökning man låtit Sifo göra.

122 sökte pengar hos Lidl

122 projekt sökte finansiering hos Lidl i ”Hållbarhetsakuten”. Nu presenteras åtta finalister och vinnarna bland dem kommer att presenteras november.

Sodastream fyller på smaker

Efter fjolårets lansering av Pepsico-smaker går Sodastream nu vidare och utvidgar sin Pepsi-portfölj på den svenska marknaden med smaken Mountain Dew.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.