Satsar miljard på fiskodling

Mato invest investerar i ädelfisk på Svensk mark. | Foto av Andreas Altenburger
Investeringsbolaget Mato invest ska satsa upp mot en miljard kr på en ny landbaserad fiskodling i Bjuv med en årsproduktion på 10 000 ton ädelfisk.

Det norska investeringsbolaget Mato invest, ägt av Tore Lyng, vill bygga en ny, landbaserad fiskodling i Bjuv.
Tanken är att den ska producera 10 000 ton ädelfisk men smakar det så kostar det – investeringen beräknas landa någonstans mellan 500 miljoner kr och en miljard kr.

Planerna har skapats under den senaste treårsperioden och man har registrerat ett svenskt bolag – Nordic salmon – som ska sköta verksamheten. Det är av kostnadsskäl som man vill bygga fabriken i Sverige istället för i Norge.

– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU. Dessutom är löneläget väsentligt mycket högre i Norge där lönerna har drivits upp av utvecklingen för landets oljeindustri och laxindustri, säger Tore Lyng till hd.se.

50-80 jobb räknar man med att odlingen ska ge och man letar nu efter delägare som kan vara med i finansieringen av satsningen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil