Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Fler konkurser i Coronas spår

UC:s färska statistik visar kraftiga ökningar av konkurser i coronavirusets spår. Inom hotell och restaurang är ökning 123 procent under mars månad.
– Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger UC:s ekonom Richard Damberg. | Foto: Roland Magnusson

Idag redovisar UC väntade och kraftiga konkursökningar under mars månad när coronaviruset härjar i Sverige och i världen. Inom hotell och restaurang ökade konkurserna med 123 procent under mars jämfört med mars 2019 men även transportsektorn visar ett stort påslag med en ökning med 105 procent.
Totalt i landet har konkurserna så här långt ökat med 9 procent hittills i år.

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen, sammanfattar UC:s ekonom Richard Damberg.
– Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Damberg.

En konsekvens av nuvarande situation är även att rekonstruktionerna ökar. En rekonstruktion är när ett bolag hamnar på obestånd. Den stora ökningen av rekonstruktioner inleddes i mitten av mars. Idag hamnar fem bolag om dagen i rekonstruktion, jämfört med 2019 då ett bolag var tredje dag hamnade i rekonstruktion.

– Jag har aldrig sett en sådan kraftig ökning av rekonstruktioner förut. Den drabbar nu i första hand detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. I nästa skede drabbar detta banker och fastighetsägare som får förhandla om nedskrivningar av skulderna till de här bolagen, säger Richard Damberg.

Läs mer om konkursvågen i Butikstrender 4/2020
Prenumerera här.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

Annons

Slappna av i en minut.

Läs mer här.

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.