Så många rökare har ändrat sig

Tomma stolar och framförallt tomma askfat. Nu har det gått ett år sedan rökförbudet på uteserveringar. | Foto: Apotek hjärtat
Var sjätte rökare har ändrat sitt beteende efter fjolårets rökförbud i utomhusmiljöer, enligt en undersökning Apotek hjärtat nu presenterar.

Fjolårets rökförbud har fått ungefär var sjätte rökare i Sverige att förändra sitt nikotinbeteende.
Men fyra av fem uppger att rökförbudet inte har fått dem att sluta röka eller att övergå till andra nikotinprodukter som tuggummi eller spray. Den 1 juli 2019 trädde en ny tobakslag i kraft, där antalet rökfria utomhusmiljöer i Sverige utökades. Ett omdebatterat beslut med målet att minska den sociala exponeringen för rökning och öka tillgängligheten till allmänna platser.
Apotek hjärtat har nu, snart ett år senare, kartlagt om den nya lagen har påverkat rökares nikotinanvändning i stort.

Undersökningens resultat i korthet är att 9 procent av rökarna börjat använda eller ökat sitt användande av snus på grund av förra årets rökförbud. 4 procent av rökarna i undersökningen har börjat använda tuggummi eller sprej av samma skäl.
85 procent säger att de inte ändrat sitt nikotinbeteende på grund av lagen.

– Införandet av fler rökfria utomhusmiljöer kommer troligtvis på lång sikt att reducera antalet rökare i Sverige, då färre unga nu exponeras. Däremot ser vi ingen större kortsiktig effekt bland de som redan idag röker, säger Annika Svedberg som är chefsapotekare hos Apotek hjärtat.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil