Skånemejerier gör en storsatsning på svensk livsmedelsproduktion och investerar över 250 miljoner kronor de kommande två åren. Fokus ligger på ökad kapacitet, hållbarhet och fortsatt produktutveckling med sikte på både tillväxt och försörjningstrygghet.
Regionalt nav med nationell betydelse
Med omkring 30 procent av Sveriges livsmedelsproduktion i Skåne spelar regionen en avgörande roll för landets självförsörjning. Skånemejerier, som är en stor aktör i området, går nu in i en expansiv fas med ökade investeringar i både Malmö och Kristianstad.
– Vi växlar upp vår produktion ytterligare. Behovet har faktiskt aldrig varit större, och som skånsk livsmedelsproducent har vi stor betydelse för hela landets matförsörjning, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Kvargproduktion växer – med hållbarhetsfokus
En betydande del av investeringen riktas mot mejeriet i Malmö där kapaciteten för kvarg ökar med 50 procent. Detta för att möta efterfrågan på ett segment som vuxit kraftigt de senaste åren. Satsningen innebär också ökad energieffektivitet, minskat svinn och minskade transporter.
– Svenskar gillar kvarg, men också variation. Vi vill möta konsumenternas önskemål med olika smaker och konsistenser, samtidigt som vi minskar vår miljöpåverkan, säger Tintin Mattsson, anläggningschef i Malmö.
Investeringar även i ostproduktion
Skånemejerier stärker också sin position inom svensk ostproduktion. I Kristianstad sker investeringar för att vidareutveckla mejeriets roll som innovationsmotor. Produkter som grillosten Pannoumi®, hårdosten Rike® och nyheten Ära™ är resultat av företagets fokus på innovation och kvalitet.

– Vi vill fortsätta leverera hållbara osthantverk gjorda på svensk mjölk, samtidigt som vi utvecklar vår produktion för framtiden, säger Cecilia von Perglas.