Skörden igång – stora lokala skillnader

Skörden igång – stora lokala skillnader
Foto: Mostphotos
Den skånska skörden av oljeväxter och spannmål sammanfattas i att den varma torra sommaren inte varit särskilt gynnsam och i stora lokala skillnader.

Den skånska skörden av oljeväxter och spannmål sammanfattas i att den varma torra sommaren inte varit särskilt gynnsam och i stora lokala skillnader.

Det är lätt att tro att värmen ska vara positiv för skörden men de skånska lantbruksföretag där oljeväxter och spannmål skördats konstaterar att den varma och torra sommaren inte varit särskilt gynnsam.
Samtidigt är de lokala skillnaderna stora och norra delen av Skåne har fått ett mer gynnsamt utfall av skörden.

Sammantaget har inte skörden nått upp till normala nivåer, är bedömningen, och orsaken anges vara sommarens torka.
– Vädret såg väldigt bra ut fram till början av maj, det var kallt och blött som alltid är bra i sådana här sammanhang. Sedan började det regna och var fortsatt kallt resten av månaden. Därefter kom värmen med besked i juni och juli. Emellanåt har det varit för varmt, vilket gör att vi totalt sett får en något sämre skörd än vanligt, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef hos Lantmännen, till sydsvenskan.se.

– Den torra och varma sommaren har bland annat lett till att vi får grödor med mindre kärnor och lägre så kallad rundvikt än normalt. Detta innebär att kvarnen måste använda mer vete för att få ut samma mängd mjöl som vanligt. Det blir ett sämre utbyte helt enkelt, säger Mikael Jeppsson i samma artikel.
Han menar att det även är svårt att ange en exakt prognos för skördesäsongen eller hur länge den kommer att pågå.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil