Skörden igång – stora lokala skillnader

Skörden igång – stora lokala skillnader
Foto: Mostphotos
Den skånska skörden av oljeväxter och spannmål sammanfattas i att den varma torra sommaren inte varit särskilt gynnsam och i stora lokala skillnader.

Den skånska skörden av oljeväxter och spannmål sammanfattas i att den varma torra sommaren inte varit särskilt gynnsam och i stora lokala skillnader.

Det är lätt att tro att värmen ska vara positiv för skörden men de skånska lantbruksföretag där oljeväxter och spannmål skördats konstaterar att den varma och torra sommaren inte varit särskilt gynnsam.
Samtidigt är de lokala skillnaderna stora och norra delen av Skåne har fått ett mer gynnsamt utfall av skörden.

Sammantaget har inte skörden nått upp till normala nivåer, är bedömningen, och orsaken anges vara sommarens torka.
– Vädret såg väldigt bra ut fram till början av maj, det var kallt och blött som alltid är bra i sådana här sammanhang. Sedan började det regna och var fortsatt kallt resten av månaden. Därefter kom värmen med besked i juni och juli. Emellanåt har det varit för varmt, vilket gör att vi totalt sett får en något sämre skörd än vanligt, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef hos Lantmännen, till sydsvenskan.se.

– Den torra och varma sommaren har bland annat lett till att vi får grödor med mindre kärnor och lägre så kallad rundvikt än normalt. Detta innebär att kvarnen måste använda mer vete för att få ut samma mängd mjöl som vanligt. Det blir ett sämre utbyte helt enkelt, säger Mikael Jeppsson i samma artikel.
Han menar att det även är svårt att ange en exakt prognos för skördesäsongen eller hur länge den kommer att pågå.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Annons

Ring eller maila oss

[email protected]

0703451200