Stopp för ogrundade hälsopåståenden

Enligt rykten skall spenaten inte drabbas | Foto : MostPhotos
Livsmedelsverket stoppar nu varunamn som innehåller ogrundade hälsopåståenden och gör regelverket på området enhetligt och heltäckande.

Det är relativt vanligt med varunamn som innehåller ord som handlar om ”kraft”, ”aktiv”, ”återhämtning” och annat, sammanfattningsvis påståenden om att matvaran påverkar hälsan på något sätt.
Nu blir det stopp för den typen av namn om inte tillverkaren kan bevisa att påståendet stämmer.

Varumärken eller andra namn på matvaror som får köparen att tro att maten är nyttig måste nu ha ett godkänt hälsopåstående. 
För nya produkter som släpps ut finns redan den här regeln men produkter som funnits före år 2005 har varit undantagna från regelverket. 

Nu försvinner det undantaget och reglerna gäller alla.

– Det är bra att reglerna blir enhetliga. Nu blir det lättare för den som handlar att göra medvetna val. Risken minskar att man som konsument blir vilseledd av produkternas namn, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil