Sunda vanor är viktigare än vikt

Foto MostPhotos
I en ny Sifo-undersökning prioriterar fler svarande sunda vanor än viktnedgång när det gäller att avge nyårslöften.

En Sifoundersökning som Hjärt-Lungfonden lät göra i slutet av 2022 visar att andelen svenskar som anser sig leva så hälsosamt att de inte behöver avge något nyårslöfte för hälsans skull har ökat med fyra procentenheter på ett år. 

Fler har även valt hälsosammare matvanor och mindre stress som har klivit upp till en delad andra plats, framför viktnedgång som var förra årets näst mest valda nyårslöfte i undersökningen.

– Forskning visar att mer än hälften av alla hjärtinfarkter kan kopplas till levnadsvanor och att ett hälsosamt liv skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Därför är det positivt att fler prioriterar sunda vanor och mindre stress framför viktnedgång, eftersom ett hälsosamt leverne ofta leder till en normalisering av vikten, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En ny Sifo-undersökning beställd av Hjärt-Lungfonden visar att ungefär en av sex svenskar, 17 procent, anser sig leva så hälsosamt att de inte behöver avge något nyårslöfte om sina levnadsvanor, mot 13 procent i förra årets undersökning. 

Det populäraste nyårslöftet är även i år att börja röra på sig eller motionera mer. Nytt för i år är att fler föredrar hälsosammare matvanor och mindre stress (delad andra plats) framför att gå ner i vikt, som var förra årets näst mest valda nyårslöfte.

Läs mer om undersökningen i Butikstrender 1/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil