Vill inte betala höjda kontrollavgifter

Vill inte betala höjda kontrollavgifter
Foto: Svensk fågel
Flera branschorganisationer på livsmedelsområdet protesterar mot Livsmedelsverkets förslag om flera höjda avgifter för livsmedelskontroller från 2022.

Flera branschorganisationer på livsmedelsområdet protesterar mot Livsmedelsverkets förslag om flera höjda avgifter för livsmedelskontroller från 2022.

Det är kanske inte så många som blir förvånade över att Livsmedelsverket föreslår ökade avgifter för livsmedelskontroller från och med 2022 – och det är definitivt ingen som blir förvånad över att ett antal branschorganisationer meddelar att företagen inte vill betala några ökade avgifter.

Livsmedelsverkets förslag om höjda avgifter för livsmedelskontroller är inte rimliga och motverkar de mål som finns, menar branschorganisationerna.
– Det är orimligt att belasta branschen med dessa kostnadsökningar. De motverkar hela livsmedelsstrategin som kräver att konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen blir bättre – inte sämre, säger LRF kötts ordförande Åsa Odell
– Regeringen har gett alla livsmedelsmyndigheter tydliga skrivningar om att skapa goda förutsättningar för företagande. Det som nu föreslås är det motsatta och gör mig väldigt besviken, tillägger Odell.

LRF, Svensk fågel, Svenska köttföretagen och Kött- och charkföretagen har lämnat ett gemensamt yttrande till Livsmedelsverket och är kritiska till avgiftshöjningarna i remissen.
Det handlar enligt yttrandet om avgiftsökningar på i stort sett alla områden och på upp till som mest 150 procent.

Köttbranschen förvånas över att Livsmedelsverket i sitt remissunderlag inte kommenterar Kammarrättsdomen från slutet av 2020 som säger att slaktavgifter ska baseras på faktiska kontrollkostnader och inte allmänna kostnader på myndigheten.

– Avgiftshöjningarna följer inte Kammarrättens och Förvaltningsrättens domar. Dessa är baserade på avgöranden av EU-domstolen och underkänner Livsmedelsverkets tidigare avgiftssystem. Men tvärtom så påminner det nu föreslagna avgiftssystemet om det tidigare systemet, säger Maria Donis som är vd för Svensk fågel.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil