Vill inte betala höjda kontrollavgifter

Vill inte betala höjda kontrollavgifter
Foto: Svensk fågel
Flera branschorganisationer på livsmedelsområdet protesterar mot Livsmedelsverkets förslag om flera höjda avgifter för livsmedelskontroller från 2022.

Flera branschorganisationer på livsmedelsområdet protesterar mot Livsmedelsverkets förslag om flera höjda avgifter för livsmedelskontroller från 2022.

Det är kanske inte så många som blir förvånade över att Livsmedelsverket föreslår ökade avgifter för livsmedelskontroller från och med 2022 – och det är definitivt ingen som blir förvånad över att ett antal branschorganisationer meddelar att företagen inte vill betala några ökade avgifter.

Livsmedelsverkets förslag om höjda avgifter för livsmedelskontroller är inte rimliga och motverkar de mål som finns, menar branschorganisationerna.
– Det är orimligt att belasta branschen med dessa kostnadsökningar. De motverkar hela livsmedelsstrategin som kräver att konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen blir bättre – inte sämre, säger LRF kötts ordförande Åsa Odell
– Regeringen har gett alla livsmedelsmyndigheter tydliga skrivningar om att skapa goda förutsättningar för företagande. Det som nu föreslås är det motsatta och gör mig väldigt besviken, tillägger Odell.

LRF, Svensk fågel, Svenska köttföretagen och Kött- och charkföretagen har lämnat ett gemensamt yttrande till Livsmedelsverket och är kritiska till avgiftshöjningarna i remissen.
Det handlar enligt yttrandet om avgiftsökningar på i stort sett alla områden och på upp till som mest 150 procent.

Köttbranschen förvånas över att Livsmedelsverket i sitt remissunderlag inte kommenterar Kammarrättsdomen från slutet av 2020 som säger att slaktavgifter ska baseras på faktiska kontrollkostnader och inte allmänna kostnader på myndigheten.

– Avgiftshöjningarna följer inte Kammarrättens och Förvaltningsrättens domar. Dessa är baserade på avgöranden av EU-domstolen och underkänner Livsmedelsverkets tidigare avgiftssystem. Men tvärtom så påminner det nu föreslagna avgiftssystemet om det tidigare systemet, säger Maria Donis som är vd för Svensk fågel.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil