Svensk vodka även på utländskt vatten

Svensk vodka även på utländskt vatten
Foto: Mostphotos
Du kanske inte visste det var förbjudet – men nu är det tillåtet. Svensk vodka och svensk akvavit får innehålla utländskt vatten, säger kammarrätten.

Du kanske inte visste det var förbjudet – men nu är det tillåtet. Svensk vodka och svensk akvavit får innehålla utländskt vatten, säger kammarrätten.

Tidigare har det varit ett krav att beteckningarna svensk vodka och svensk akvavit bara får användas om drycken bygger enbart på svenskt vatten.
Ett utslag i kammarrätten i Stockholm ändrar det beslutet och slopar kravet.

Kammarrättens bedömning, efter ett överklagande, är att kravet på svenskt vatten och spädning i Sverige inte överensstämmer med EU-rätten.
Därför ska den tidigare bestämmelsen slopas, fastslår rätten som är enig i det.

Det är Livsmedelsverket som haft kravet men det överklagades av sprittillverkare vilka nu får rätt.
”Vi bedömer att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga”, säger rättens ordförande Eva-Lotta Hedin i ett pressmeddelande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood satsar på bananmognad

Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det är resultatet av Greenfoods nya bananmognadsanläggning som just nu byggs i Helsingborg.

Grytor bra för mage och tuffa tider

Plånboksvänliga, värmande grytor fungerar perfekt både som lunchmatlåda och för söndagsmiddag, svarar många i en ny undersökning.

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil