Svensk vodka även på utländskt vatten

Svensk vodka även på utländskt vatten
Foto: Mostphotos
Du kanske inte visste det var förbjudet – men nu är det tillåtet. Svensk vodka och svensk akvavit får innehålla utländskt vatten, säger kammarrätten.

Du kanske inte visste det var förbjudet – men nu är det tillåtet. Svensk vodka och svensk akvavit får innehålla utländskt vatten, säger kammarrätten.

Tidigare har det varit ett krav att beteckningarna svensk vodka och svensk akvavit bara får användas om drycken bygger enbart på svenskt vatten.
Ett utslag i kammarrätten i Stockholm ändrar det beslutet och slopar kravet.

Kammarrättens bedömning, efter ett överklagande, är att kravet på svenskt vatten och spädning i Sverige inte överensstämmer med EU-rätten.
Därför ska den tidigare bestämmelsen slopas, fastslår rätten som är enig i det.

Det är Livsmedelsverket som haft kravet men det överklagades av sprittillverkare vilka nu får rätt.
”Vi bedömer att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga”, säger rättens ordförande Eva-Lotta Hedin i ett pressmeddelande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

Medlemskampanj ska lyfta Coop

Coop lanserar en ny kampanj för att locka fler kunder och stå starka i konkurrensen med bland annat lågprisprofilerade kedjorna Lidl och Willys.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil