Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige | Foto Pressbild
Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, uttrycker djup besvikelse över Sveriges val att motarbeta ett så viktigt förslag. Trots uppmaningar från näringsliv, civilsamhälle och fackförbund att stödja direktivet valde Sverige att motsätta sig det.

Även om flera stora medlemsstater uttryckt tveksamheter kring direktivet, var det enligt uppgifter från Bryssel endast Sverige som klart och tydligt motsatte sig det. Detta väcker oro för att direktivet inte kommer att bli av eller att det kommer att bli kraftigt urvattnat om det omprövas.

Direktivets grund i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter har varit en central punkt för stora svenska bolag som IKEA, Volvo och Axfood. Uppmaningar finns nu för den svenska regeringen att arbeta för en kompromiss innan parlamentsvalet i juni.

Under tre år har arbetet med ett EU-direktiv för företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö pågått. Frivilliga riktlinjer har visat sig vara otillräckliga för att adressera problem som barnarbete, otillräckliga inkomster och miljöförstöring.

Beslutet att dra sig ur direktivet i sista minuten anses vara ett betydande hinder för att skapa förändring och ett stort avsteg från möjligheten att främja mänskliga rättigheter och miljöskydd.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil