Tuff start för jordgubbarna

Hur tillgången på jordgubbar kommer att se ut till Midsommar kan man inte svara på. | Foto av Suzy Hazelwood
På sina håll börjar man plocka svenska jordgubbar denna vecka – men det är efter att bland annat ha räddat jordgubbsblommen med frostskyddsbevattning.

– Som tur är plockas det bär lite varstans men det blir en del avbräck i årets skördar på grund av alla kalla nätter i maj när många jordgubbsblommor frös, säger odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.


– Binas arbete med att pollinera blommorna är otroligt viktigt, en jordgubbsblomma kan ha 300 fröämnen som alla måste befruktas för att bäret ska bli välformat.

Magnus Engstedt berättar om en odlare i trakten kring Uddevalla som så sent som den 26 maj fick frostskyddsbevattna sin odling, 15 av 17 majnätter var hans bevattning igång.
Men trots bevattning mot frost och täckning med fiberväv blev det svart efter frosten i många odlingar runt 10 maj, precis då när plantorna som ska ge oss med de magiska midsommarbären, blommar i södra Sverige.

Fina jordgubbar – men årets upplaga av dem har, som många andra, fått en tuff start i livet. | Foto: Pressbild


Men många jordgubbsplantor kommer igen och så var det exempelvis hos K-G Paulsson i Bromölla som är en av Sveriges största odlare och som odlar helt på friland.
– Det blev en hel del skador av frosten, men det finns fördelar med svalt väder som ger en långsam blomning. Jag tror det kan bli en lång säsong som sträcker sig en bra bit in i augusti, tror han.

Hur tillgången på jordgubbar kommer att se ut till Midsommar kan varken Magnus Engstedt eller K-G Paulsson svara på då vädrets makter har stor inverkan.
Plockningen är i alla fall igång, en del arbetskraft har lyckats ta sig hit redan och man hoppas att gränserna öppnas för fler.

– Vi hoppas kunna plocka en del till Nationaldagen, säger en annan odlare, Torbjörn Sterner Johansson i Väsernäs.
– På Västernäs odlas Florentina, Honeoye, Florence och Malwina. Favoritsorterna är Honeoye och Malwina, säger Anna Sterner.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil