Utmaningar för ekoförsäljning i Sverige

Arkivbild MostPhotos
Enligt den senaste Ekologiska Årsrapporten ökade försäljningsvärdet för ekologiska livsmedel i Sverige marginellt under 2023, trots utmaningar och nedgångar i tidigare år. Trots att försäljningen minskade i volym, bibehöll den totala värdeminskningen mer eller mindre oförändrad på grund av högre matpriser.

En betydande faktor bakom nedgången var de låga priserna för ekologiska produkter till lantbrukarna, vilket resulterade i en avsevärd minskning av den ekologiska arealen i Sverige under 2023.

Trots den övergripande nedgången visar rapporten en positiv förändring i försäljningsutvecklingen under det sista kvartalet 2023, med ökad försäljning i flera viktiga kategorier. Kampanjer från dagligvaruhandeln och ett ökat fokus på breda hållbarhetsfrågor kan ha bidragit till denna uppgång.

Charlotte Bladh André, vd för Organic Sweden, pekar på att intresset för ekologiska och hållbara livsmedel bland konsumenter fortfarande är starkt, men att pris och tillgänglighet är centrala hinder. För att stimulera ekoförsäljningen föreslår hon fler kampanjer, ett breddat sortiment och tydligare butikskommunikation.

Några nyckelfynd från rapporten inkluderar:

  • Ökning av försäljningen av ekologiska drycker på Systembolaget.
  • Ökade inköp av ekologiska livsmedel i offentlig sektor, men en minskad eko-andel av de totala livsmedelsinköpen.
  • Positiv försäljningsutveckling för ekologiska livsmedel direkt från gård till konsument.
  • Positiva trender under det sista kvartalet för kategorier som frukt och grönt, ägg och kött.

Trots utmaningar understryker rapporten att ekologiska livsmedel fortsätter att vara en betydande del av det svenska livsmedelslandskapet och att det finns potential för tillväxt med rätt strategier och åtgärder.

Ekologiska Årsrapporten, sammanställd av Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med KRAV och Ekomatcentrum, ger en omfattande översikt över försäljningen och konsumtionen av ekologiska livsmedel i Sverige och finansieras av Jordbruksverket som en del av den svenska livsmedelsstrategin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil