Halloumin är numera, liksom ett antal andra produkter som anses värda det, ursprungsskyddad till glädje för intensivt halloumiätande svenskar.

Halloumi har nu blivit en ursprungsskyddad ost. Den allra första PDO-märkta osten har kommit klar ur produktionen på Cypern och går genast på export.
Premiärexporten av den PDO-halloumin sker till det svenska familjeföretaget Fontana som introducerade osten i Sverige under 1980-taet.
I Sverige äter vi för övrigt mest halloumi per capita i världen efter Cypern.

Fontanas grundare Frixos Papadopoulos flydde till Sverige från Cypern 1974 och introducerade halloumi på den svenska marknaden 1984.
– Det är en stor dag för vår pappa Frixos som tog halloumi till Sverige, och en stor dag för Cypern som äntligen får äga rätten till sin egen ost. Halloumi är en populär ost över hela världen, och nu är den åtminstone skyddad inom EU, säger Fontanas vd Loizos Papadopoulos.
– Vi hoppas att PDO-märkningen ska hjälpa till att utbilda konsumenterna så att alla förstår skillnaden mellan halloumi och andra grillostar, precis som vi har förstått skillnaden på PDO-märkt feta och så kallad vitost, tillägger Fontanas vd.

Fakta/Det innebär ursprungsskyddet
• Halloumi ska vara tillverkad på Cypern av cypriotisk mjölk.
• Osten ska vara producerad av minst 51 % får- och getmjölk. Den återstående delen i halloumins mjölksammansättning är komjölk.
• Halloumi ska vara handvikt och tillverkad enligt traditionella metoder.
• Osten ska ha sin ursprungliga smaksättning, det vill säga mynta och havssalt.