Vill få oss sluta prata om ”ultraprocessat”

Foto MostPhotos

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Svenska livsmedelsforskare och nutritionister vill att vi slutar använda begreppet ”ultraprocessat” som de anser förvirrar och kan skapa oro.

I en ny rapport som forskare vid Lunds universitet, Chalmers och Örebro Universitet ligger bakom riktas det kritik mot användningen av begreppet ”ultraprocessat”.

– Vetenskapen, folkhälsan och samhällsdebatten skulle tjäna på om vi slutade använda bristfälliga begrepp som ”ultraprocessat” och i stället beskrev vilka livsmedel som menas, säger Cecilia Nälsén, forskare vid Örebro universitet och chefredaktör för Nutritionsfakta.

Forskarna menar att begreppet som används inom ett klassificeringssystem där livsmedel grupperas efter hur mycket de processats är ovetenskaplig.
Det kan täcka in allt från frukostflingor och fullkornsbröd till korv och vegetariska färdigrätter.

– Begreppet ”ultraprocessat” förekommer endast i klassificeringssystemen och är ingen etablerad term inom den livsmedelsvetenskapliga forskningen. Vår rapport visar att det finns för många oklarheter med begreppet och att det riskerar att förvirra och skapa oro i stället för att vara användbart för konsumenter eller forskare, konstaterar Cecilia Nälsén.

Processad mat är livsmedel som genomgått någon form av bearbetning, till exempel värme, torkning eller marinering.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.