Vill få oss sluta prata om ”ultraprocessat”

Foto MostPhotos
Svenska livsmedelsforskare och nutritionister vill att vi slutar använda begreppet ”ultraprocessat” som de anser förvirrar och kan skapa oro.

I en ny rapport som forskare vid Lunds universitet, Chalmers och Örebro Universitet ligger bakom riktas det kritik mot användningen av begreppet ”ultraprocessat”.

– Vetenskapen, folkhälsan och samhällsdebatten skulle tjäna på om vi slutade använda bristfälliga begrepp som ”ultraprocessat” och i stället beskrev vilka livsmedel som menas, säger Cecilia Nälsén, forskare vid Örebro universitet och chefredaktör för Nutritionsfakta.

Forskarna menar att begreppet som används inom ett klassificeringssystem där livsmedel grupperas efter hur mycket de processats är ovetenskaplig.
Det kan täcka in allt från frukostflingor och fullkornsbröd till korv och vegetariska färdigrätter.

– Begreppet ”ultraprocessat” förekommer endast i klassificeringssystemen och är ingen etablerad term inom den livsmedelsvetenskapliga forskningen. Vår rapport visar att det finns för många oklarheter med begreppet och att det riskerar att förvirra och skapa oro i stället för att vara användbart för konsumenter eller forskare, konstaterar Cecilia Nälsén.

Processad mat är livsmedel som genomgått någon form av bearbetning, till exempel värme, torkning eller marinering.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil