Varnar för fortsatt konkursvåg

Resebolag, musiker, fotografer, tillverkande företag, bemanning, transport är alla exempel på branscher som är hårt utsatta just nu.. | Foto: Ur DN
UC:s statistik för 1-20 mars visar att antalet konkurser inom hotell och restaurang ser ut att öka med 57 procent. Nu ser man en fortsatt konkursvåg.

UC skriver idag att konkursstatistiken för 1-20 mars visar att antalet konkurser inom hotell och restauranger väntas öka 57 procent jämfört med motsvarande månad 2019.
UC ser dock ingen konkursförändringar i andra branscher ännu men tror på en markant ökning även i andra sektorer.

– Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursökningar, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna inom segmentet antas öka med 57 procent i mars månad. Det här är små företag och med intäktsbortfall på 70 procent eller mer, låga marginaler och låga buffertar redan innan, och det kommer det bli en förödande utslagning i branschen, säger UC-ekonomen Richard Damberg.
– Vi befarar att många småföretagare med små marginaler slås ut nu när efterfrågan försvinner. Resebolag, musiker, fotografer, tillverkande företag, bemanning, transport är alla exempel på branscher som är hårt utsatta just nu, kommenterar Damberg.

Enligt UC har e-handeln inte missgynnats av utvecklingen utan står sig ganska stabilt.
– I en i övrigt dyster bild när vi analyserar inkomna konkurser håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarigt. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror, säger Richard Damberg.

Enligt UC är det för tidigt att säga något om konkursutvecklingen i andra branscher och segment.
– Det är för tidigt att se den stora samhälleliga påverkan vi ändå väntar oss. Vi är övertygande om att detta bara är en tidig indikation på vad som väntar oss sett till företagskonkurser och påverkan i samhället, konstaterar UC-ekonomen.
– Vi väntar oss precis som alla andra en våg av konkurser bland småföretagen. Många förhandlar just nu om sin hyra, säger upp personal och ber om uppskov från leverantörer. När inte det räcker återstår bara nedläggning, avslutar Richard Damberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil