Vill slå vakt om industrin

LRF och Lantmännen kräver nu åtgärder för att slå vakt om svensk livsmedelsindustri och ser ett ”akut behov” av att stärka skyddet för sektorn.

Per Lindahl, ordförande för Lantmännen, och Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), går i en gemensam debattartikel ut och drar en lans för att skydda svensk livsmedelsindustri – bland annat mot hur kommuners planer hotar dne.

– Kommuners byggande av nya bostadsområden och annan expansion utgör ett hot mot Sveriges livsmedelsberedskap, då flera av landets få kvarvarande och strategiskt viktiga livsmedelsindustrier kan tvingas bort. Det finns ett akut behov av att stärka skyddet för dessa anläggningar, menar de två branschledarna.

Frågan om en trygg livsmedelsförsörjning vid kris har börjat diskuteras allt mer, inte minst i samband med coronapandemin, då Sveriges bristfälliga beredskap blottlades. Det stora importberoendet av livsmedel och förnödenheter uppmärksammades som ett trängande problem, konstaterar duon.

– Beredskapslager saknas helt och det tar endast några dagar innan maten tar slut i butikerna om leveranserna uteblir. En viktig länk för en fungerande livsmedelsförsörjning som dock inte uppmärksammats är att det saknas en strategi och lagstiftning för hur man ska skydda den livsmedelsindustri som finns kvar i Sverige, påpekar de två.

– Ett aktuellt problem är att vissa kommuner vill få bort exempelvis stadsnära livsmedels- och spannmålsanläggningar för att göra plats åt exklusiva bostadsprojekt. Två exempel på detta är att Lantmännen nyligen tvingats lägga ner sina viktiga spannmåls- och kvarnanläggningar i Ystad och Uppsala, påpekar LRF:s och Lantmännens respektive ordförande.

– I fall som dessa saknas lagstiftning för att skydda och bevara tillräcklig nationell kapacitet för att producera nödvändiga livsmedel för landets befolkning, konstaterar de.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil