Dämpad framtidstro tydlig inom handeln

Dämpad framtidstro tydlig inom handeln
Svensk handels vd Karin Johansson ser framtidsindikatorn sjunka inom handeln i Sverige. Foto: Pressbild Svensk handel
Framtidstron faller inom stora delar av handeln och den dämpningen gäller såväl dagligvaruhandel som e-handel och partihandel, enligt Svensk handel.

Framtidstron faller inom stora delar av handeln och den dämpningen gäller såväl dagligvaruhandel som e-handel och partihandel, enligt Svensk handel.

Framtidsindikatorn faller för stora delar av handeln. I såväl dagligvaruhandeln, e-handeln som i partihandeln dämpas framtidstron. Ljuspunkten finns i den hårt pressade sällanköpshandeln som återhämtar sig från låga nivåer.
Så sammanfattar Svensk handel senaste framtidsindikatorn för handeln i Sverige.

Partihandeln, som bland annat levererar varor till detaljhandeln, restauranger, export och offentlig sektor, är en del av handeln som drabbats hårt av coronapandemin och ännu finns inget ljus i sikte.
I mars minskar den sammanfattande Framtidsindikatorn för partihandeln med 4,1 enheter till index 91,2.  
– Coronapandemin har slagit hårt mot många av landets partihandlare och framtidstron är fortsatt under vattenytan, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Enligt en beräkning från Svensk Handel som baseras på statistik från SCB tappade parti- och motorhandeln 63 miljarder kronor under 2020.

I mars månads handelsbarometer stiger framtidstron i sällanköpsvaruhandeln, som står för all detaljhandel utöver maten.
Efter ett mörkt coronaår ökar tron på den framtida försäljningen och Framtidsindikatorn för butikshandeln som helhet stiger med 1,1 enhet till index 86,6, vilket dock fortfarande är långt under den neutrala nivån på 100.

– Coronapandemin och utökade restriktioner har inneburit ett stentufft år för många butikshandlare. Handeln längtar efter att samhället ska öppna upp igen och när vaccineringen startat kan handlarna skymta en ljusare sommarhandel i horisonten. Att vaccinationsprocessen inte stoppas upp ytterligare är avgörande för butikerna, säger Karin Johansson.

Framtidstron bland landets e-handlare har varit rekordstark den senaste tiden. I mars minskar dock Framtidsindikatorn för e-handeln med 5,6 enheter och landar på index 113,9.
Framförallt faller näthandlarnas anställningsvilja.

– Tillväxten inom e-handeln har varit urstark och trots att framtidsutsikterna faller tillbaka är optimismen fortsatt högre än vid samma period förra året. Även om tillväxttalen i e-handeln väntas minska efter corona har vi bara sett början på den digitala omställningen av branschen, säger Karin Johansson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil