Äpplets dag – men för få svenska når butiken

Äpplets dag – men för få svenska når butiken
Foto: Krav
På lördag, 25 september, firas Äpplets dag men i samband med det påpekar Krav att få Krav-märkta når ut till de svenska livsmedelsbutikerna.

På lördag, 25 september, firas Äpplets dag men i samband med det påpekar Krav att få Krav-märkta når ut till de svenska livsmedelsbutikerna.

Det finns 37 Krav-certifierade äppelodlare, skriver organisationen och påpekar att skörden är god men att bara en liten del av den når de svenska livsmedelsbutikerna.
Mycket blir istället äppelmust och de främsta orsakerna är en brist på försäljningskanaler för ekologisk frukt och att stora grossister väljer importerade ekologiska äpplen framför svenska Krav-märkta, enligt organisationen.

– Det måste bli en större medvetenhet bland konsumenter om vad ekologisk frukt står för, säger Per Odén, som odlar Krav-certifierade äpplen på gården Livsträdgården i Kivik, inför Äpplets dag lördag.
– Det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska KRAV-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar, säger Per Odén.

Bland de certifierade äppelodlarna är det många som gör must av sin frukt, i stället för att försöka sälja den till butik.
Då slipper de också bekymra sig över om deras äpplen är tillräckligt vackra för att accepteras av uppköparna, även om Krav-märkta äpplens främsta fördelar inte handlar om utseendet.

Musten säljer de ofta i sina gårdsbutiker, tillsammans med andra förädlade produkter från odlingarna.
– Odling av Krav-märkta äpplen och annan frukt och bär har stort värde, inte minst för den biologiska mångfalden. Runt ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinatörer, påpekar Anita Falkenek som är vd för organisationen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil